Kolesarski klub Završnica je v nedeljo organiziral dirko za pokal SloXcup, za kategorije pod 19 let, pod 23 let in člane in članice pa je dirka štela tudi za UCI točke.

Razgibano traso, ki je potekala v dolini Završnice, je organizator popestril s tehnični objekti, skakalnicami in »rocky gardnom«. Trase so bile prilagojene starostnim skupinam, mlajše kategorije so prevozile mali oziroma srednji krog, ostale kategorije pa so se pomerile na velikem krogu, dolgem 4,4 kilometrov.

Zmago med ženskami v elite kategoriji je osvojila Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING).

»Poskusila sem štartati hitro, so pa mlade tekmovalke zelo močne in vse zelo hitre. Imela sem dober trening, saj sem dirkala skozi celo dirko. Vedela sem, da imam vse pod kontrolo in da lahko malo bolj sproščeno peljem. Sem pa vozila tako, da nisem izgubljala na tehniki in speljala vse čim bolj tekoče. V začetku sem sicer malo taktizirala, ker sem videla, da je bolje, da se držim bolj zadaj. Nato je konkurentka naredila napako, kar sem izkoristila, naredila razliko in odpeljala s svojim tempom naprej,« je vožnjo opisala Žakljeva.

Druga je bila Rusinja Vera Medvedeva (METALLURGICA VENETA GT TREVISAN TEAM), na tretjem mestu je dirko zaključila Tina Perše (CALCIT BIKE TEAM).

V moški elite kategoriji je bil najhitrejši Madžar András Parti (WABERER’S TREK TEAM), ki je bil nad dirko navdušen, saj mu take trase ustrezajo. Drugo mesto je osvojil Rus Dimitri Medvedev (METALLURGICA VENETA GT TREVISAN TEAM), tretje pa Italijan Davide Clerici (ASD SIXS BOSCARO). Najhitrejši Slovenec je bil Gregor Dimic (ENERGIJATEAM.COM), ki se je uvrstil na 5. mesto.

»Proga v Završnici je zame ena lepših. Na njej sem vedno užival, razen seveda, v dežju. Nisem sicer pričakoval, da mi bo šlo tako dobro, saj sem cel teden imel težave z grlom po dirki 4islands. Na dirko sem šel popolnoma neobremenjeno, šlo mi je super. Tujcev na dirkah si samo želimo, saj dvigajo nivo dirk v Sloveniji, tekmovalci pa s tem tudi napredujemo. Dirka ima od štarta do cilja višji tempo in to nas dela boljše,« je povedal Dimic.

Prva tri mesta v kategoriji do 23 let so šla v tujino. Prvo mesto je osvojil Madžar Zsombor Palumby (SVS PRO TEAM), drugi je bil  Ukrajinec Volodymyr Kozlovsky (UKRAINE TEAM) in tretji Italijan Marco Pozzo (ASD SIXS BOSCARO). Najboljši Slovenec je bil Peter Zupančič (CALCIT BIKE TEAM) na 5. mestu.

V kategoriji do 19 let je bil najhitrejši Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI).

»Prvi krog je imel Štajnar (Mihael) zelo močan tempo, Matevž (Govekar) pa je strgal verigo, kar je bila res škoda. V zadnjih dveh krogih me je preganjal Italijan, zato sem moral zelo pospešit. Zagrabil me je tudi krč. Najprej sem mislil, da mi ne bo uspelo, potem pa sem sam sebe prepričal, da lahko zmagam in mi je uspelo. Trasa na tej dirki mi je zelo všeč, saj je zelo razgibana, a tudi zelo težka.«

Drugo mesto je osvojil Ramon Vantaggiato (ASD TEAM VELOCIRAPTORS) ter tretje Baptiste Truntschka (TEAM VELOPROSHOP BY MAXPERF).

V ženski kategoriji do 19 let je prvo mesto osvojila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Laétitia Meresse (TEAM VELOPROSHOP BY MAXPERF) in tretja Larisa Bošnjak (BBK ŠIŠMIŠ).

V kategoriji do 17 je zmagal Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI).

»Proga je bila lepa, bilo je kar vroče. Na začetku se nisem najbolj znašel in sem še malo lovil tempo, po prvem krogu pa sem prišel v ritem in je šlo naprej in sem zmagal. Treniram s starejšimi mladinci, kar se tudi pozna, saj jih moram precej lovit.«

Drugi je bil Teo Pečnik (KK RAVNE) in tretji Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji do 17 let med dekleti je bila najhitrejša Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Anja Nadu (BK MONTES).

V kategoriji Amaterji je prvo mesto osvojil Aleš Čibej (KK RAVNE), drugi je bil Jakob Kidrič (KK BIKE-EK HALOZE 2002) in tretji Žiga Blatnik (KK ZAVRŠNICA), med amaterkami pa Andreja Strnad (SCOTT TEAM) ni imela konkurence.

V kategoriji Veterani 1 je bil najhitrejši Marko Čretnik (GANESHA TEAM), drugo mesto je osvojil Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), ki je z Dimicem na 4otokih tvoril najuspešnejši letošnji slovenski dvojec.

»Po dirki na 4otokih se noge vedno odlično vrtijo. To je bilo tudi tokrat. Sicer je bilo nekaj smole s padcem, so pa bile noge dobre, proga mi je všeč, ambient prav tako. Vročina ni bila prehuda, je bilo na 4otokih precej huje,« je povedal Tancik po uspešno odpeljani dirki.

Drugi je bil Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI) in tretji Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 3 je zmagal MORENO BIANCO (CUBE CRAZY VICTORIA BIKE), drugi je bil Bojan Kemperl (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Primož Ravnihar (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji Veteranke Ana Podpečan (CALCIT BIKE TEAM) prav tako ni imela konkurence.

V kategoriji do 15 let je bil najhitrejši Jure Rus (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Miha Smrdel (MBK SPORTR.SI) ter tretje Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM). Med deklicami je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Tina Smrdel (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji do 13 let je zmagal Tine Terpin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Stefano VIEZZI (ASD LIBERTAS CERESETTO) in tretji Jurij Zupanič (ENERGIJATEAM.COM). Med dekleti je prvo mesto osvojila Amelie Lipovac (BK MONTES), druga je bila Mirta Pušec (BK MONTES) in tretja Meta Janežič (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji do 11 let je zmagal Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Jaka Utranker (ŠD 2SIMPL). Med deklicami je bila najhitrejša Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ana Inkret (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji do 9 let je bil najhitrejši Jakob Krapež (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Luka Rupnik (MBK SPORTR.SI) ter tretje Urban Lampe (MBK SPORTR.SI). Med deklicami bila najhitrejša Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in tretja Alice VIEZZI (ASD LIBERTAS CERESETTO).

V kategoriji do 7 let je zmagal Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Filip Mikuž (MBK SPORTR.SI) in tretji Jan Horvat (BBK ŠIŠMIŠ). Med deklicami pa je prvo mesto osvojila Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ema Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Neža Štrukelj (ŠKTD LOM).

V kategoriji Hobi – moški je bil najhitrejši Kristos Ferenčak, drugo mesto je osvojil Ales Strašek ter tretje Borut Sever.