V Kamniku je pretekli vikend potekala tretja dirka za SloXcup pokal, za kategorije elite, do 23 let in do 19 let pa je štela tudi za UCI točke. Dirkam je sledilo še svetovno vojaško prvenstvo.

V soboto so se pomerile kategorije do 15 let, nedelja pa je bila rezervirana za tiste pod 17 let in starejše. Organizatorji so več kot polovico proge zgradili popolnoma na novo in požela je veliko pohval s strani tujih in domačih tekmovalcev. Poslovili so se od znamenitega spusta po skakalnici, dodali precej več vzpona, zgradili manjše objekte ter jo nadgradili tudi z »rocky gardnom«.

Tekmovalcem je bilo zelo naklonjeno tudi vreme, kot da se dežne kaplje v času dirke niso upale kosati s pozitivno energijo, ki se je čutila na vsakem koraku. Dež je počakal šele na popoldan, da je začinil nedeljsko dirko članic in amaterjev, ki so se morali kosati tudi z blatom.

V skupni kategoriji članov in mlajših članov se je pomerilo 47 kolesarjev. Najboljši Slovenec, član Calcit bike teama Rok Naglič, je osvojil peto mesto, v kategoriji mlajših članov pa je bil prvi.

»Startal sem odlično, iz prve vrste. Bil sem osredotočen. Poznal sem konkurenco. S starta sem šel zbrano, nisem se rinil naprej. Četrto, peto mesto sem skušal zadržati do cilja. Parti me je prehitel v petem krogu, v šestem je bil zame premočan. Rezultat je zelo dobra popotnica za prihajajoče svetovne pokale.«

Na stopničkah so bili trije Italijani. Zmagal je Nadir Colledani (BIANCHI COUNTERVAIL), drugi je bil Nicholas Pettina (CS CARABINIERI) in tretji Daniele Braidot (C.S. CARABINIERI).

V kategoriji ženske elite in pod 23 let je bila najhitrejša Slovenka Blaža Pintarič (PINTATIM).

“Med tednom sem trenirala na suhi progi, to danes, mokra proga, je bilo presenečenje. Ampak smo pričakovali. Prva kroga sem preverila konkurenco. V tretjem krogu, na pol dirke sem šla naprej. Navzgor sem šla na vso moč, dol z rezervo. Na zadnji dirki v Kamniku sem si zlomila rebro, zato nisem nič tvegala. Ta vikend sem imela povabilo za maratonsko svetovno serijo na Elbi. To je zame le domača dirka in odločila sem se, da pridem sem. In ni mi žal,« je po dirki povedala Pintaričeva.

Drugo in tretje mesto sta si priborili tuji tekmovalki. Druga je bila Vera Medvedeva (METALLURGICA VENETA GT TREVISAN TEAM) in tretja Marika Tovo (TEAM RUDY PROJECT XCR).             Med 14. kolesarkami je 8. mesto osvojila druga Slovenka Tina Perše (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji do 19 let je bil najhitrejši Davide Toneatti (ASD JAM’S BIKE TEAM BUJA), drugo mesto je osvojil Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI) ter tretje Gianluca Cerri (MERIDA ITALIA TEAM). Med dekleti je prvo mesto osvojila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

»Današnja dirka je bila zelo naporna. Štartala sem odlično. Bila sem prva na vrhu klanca tudi med članicami. Potem pa sem takoj na prvem spustu padla in se udarila v trebuh. Potem sem šla peš in si še zvila gleženj. Tako da je bila dirka zelo težka, a sem »zborbala« in osvojila prvo mesto. Proga se mi je v suhem vremenu zdi odlična, v mokrem pa mi ni tako všeč.«

Druga je bila Nika Dečman (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Oleksandra Logvinyuk (UKRAINE NATIONAL TEAM).

V kategoriji Amaterji je prvo mesto osvojil Aleš Čibej (KK RAVNE), drugi je bil Jakob Kidrič (KK BIKE-EK HALOZE 2002) in tretji Žiga Blatnik (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji Veterani 1 je bil najhitrejši Marko Čretnik (GANESHA TEAM), drugo mesto je osvojil Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Peter Rode (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI) in tretji Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 3 je zmagal Martin Sima (MAX CURSOR), drugi pa je bil Bojan Kemperl (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veteranke je prvo mesto osvojila Sarka Chmurova (MAX CURSOR), druga je bila Kamila Procházková (MAX CURSOR) in tretja Ana Podpečan (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji pod 17 let je bil najhitrejši Teo Pečnik (KK RAVNE).

»Končno je šlo vse tako kot mora, že od štarta sem se dobro počutil in sem lahko pokrival vse napade. Na progi nisem imel večjih težav in sem lahko vse spuste in prečne dele odvozil kot je treba. Jakobu sem poskusil vsakič proti vrhu klanca skočit, vendar je vedno pokril, v zadnjem krogu pa sem vedel, da je to zadnja priložnost, zato sem stisnil zobe in poskusil. Na koncu se je izšlo tako kot sem želel. Zame je to prva zmaga v sezoni zato sem je še toliko bolj vesel. Sam sebi sem dokazal, da če je glava na pravem mestu, lahko oddirkam dobro dirko.«

Drugo mesto je osvojil Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI) in tretje Matic Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji do 17 let med dekletije prvo mesto osvojila Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM).

V sobotni dirki je v kategoriji do 15 let med dečki zmagal Jure Rus (MBK SPORTR.SI), ki je bil daleč pred konkurenti.

»Proga je bila top. Trije klanci in dva spusta, res dobra proga, rocky garden, vse mi je bilo všeč. Štartal sem zares odlično, na sredini prvega klanca sem bil že prvi, saj sem želel narediti razliko. Res je šlo vse tekoče, vsi počasnejši tekmovalci na progi so se mi kulturno umaknili, res je bilo super.«

Drugi je bil Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Miha Smrdel (MBK SPORTR.SI). Med dekleti je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji do 13 let je bil najhitrejši Tine Terpin (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA) ter tretje Jurij Zupanič (ENERGIJATEAM.COM).

Med dekleti je bila najhitrejša Mirta Pušec (BK MONTES), druga je bila Maruša Tereza Šerkezi (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Nika Mikuž (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji do 11 let je zmagal Maks Majnik, drugi je bil Jaka Tominšek (oba CALCIT BIKE TEAM) in tretji Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM).

Med dekleti je prvo mesto osvojila Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ana Inkret (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji do 9 let je zmagal Jakob Krapež (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Urban Lampe (MBK SPORTR.SI) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

Med deklicami je bila najhitrejša Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in tretja Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji do 7 let je bil najhitrejši Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Jan Horvat (BBK ŠIŠMIŠ) ter tretje Filip Mikuž (MBK SPORTR.SI).

Med deklicami je bila najhitrejša Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Štrukelj (ŠKTD LOM) in tretja Ema Tancik (ENERGIJATEAM.COM).

Na progi pa se je pomeril tudi Darko Jelečki (BBK ŠIŠMIŠ) v Hobi kategoriji.