Na praznični ponedeljek se je v Vrtojbi začela nova sezona v pokalu SloXcup, ki je bila glede na udeležbo rekordna. Dirke se je udeležilo 515 tekmovalcev.

Sonce je na dirko privabilo številne navijače, organizatorji pa so poskrbeli za atraktivno traso dirke. To je nekaj dni pred dirko močil dež, zato je bila na določenih delih precej blatna in tudi neprevozna.

Med članicami in U23 je zmagala Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING), ki je suvereno premagala tekmice. Druga je v cilj prišla Giorgia Marchet (TEAM RUDY PROJECT XCR), na tretjem mestu pa Marika Tovo (TEAM RUDY PROJECT XCR).

»Progo sem si ogledala že v sredo in sem jo približno poznala v suhem in mokrem vremenu. Na progi ni bilo tako slabo. Iz kroga v krog smo vozili več delov, nazadnje se je vozil tudi vzpon. Največji problem je bilo blato, na delu, kjer je sicer tekoča voda. Tam so se gume zapacale in se tega dela ni dalo odpeljat,« je povedala Žakljeva po prihodu v cilj.

Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM), ki se je kar nekaj časa vozil z najboljšimi, potem pa dirko zaključil na 10. mestu v skupni kategoriji elite in pod 23 let.

»Na začetku sem si želel obdržat le svojo štartno pozicijo, saj je bila konkurenca na štartu zelo močna. Od samega starta pa sem se lahko peljal z Braidotom in sem se super počutil. Do petega kroga sem se vozil na petem mestu, potem pa sem se zaradi težav moral ustaviti za minuto in zgubil sem nekaj pozicij. Začel sem se boriti, a so me zadnja dva kroga začeli grabit krči in moral sem popustit. Z desetim mestom sem zadovoljen, verjamem pa, da naslednjo dirko lahko posežem višje.«

Zmago med člani in mlajšimi člani je osvojil lanski zmagovalec v kategoriji do 23 let Italijan Nadir Colledani (BIANCHI COUNTERVAIL). Drugo mesto je osvojil Luca Braidot (CS CARABINIERI), ki je odvozil tudi najhitrejši krog dirke, tretje mesto pa Gerhard Kerschbaumer (TORPADO GABOGAS).

Grega Dimic (ENERGIJATEAM.COM), ki je v članski kategoriji osvojil 31. mesto, je o dirki povedal:

»Z dirko sem zelo zadovoljen. Trasa je bila odlična, čeprav je bila malo spolzka, a zelo igriva. Skok je bil fantastičen, gledalci so dodali še piko na i. Številčna udeležba je tudi naredila svoje, ves čas se boriš in se ne voziš sam. Ko ne moreš držat tekmovalca pred sabo, te ujame drug in ritem je ves čas visok.«

Najprej pa so se v dopoldanskem času pomerili najmlajši. Trasa dirke kategorij do 7 in do 9 let je potekala po travniku in je bila tehnično nezahtevna, a precej namočena, kar je oviralo tekmovalce predvsem pri manjšem vzponu.

Med dečki do 7 let sta dirko na prvem in drugem mestu končala člana ekipe MBK SportR.si Lan Rupnik in Filip Mikuž. Tretje mesto je osvojil Enej Čebron. Pomerili sta se tudi dve deklici. Hitrejša je bila Ema Tancik (ENERGIJATEAM.COM), druga pa je bila Neža Štrukelj.

Med dečki do 9 let je zmago osvojil Jakob Krapež (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Federico Ursella (A.S.DILETTANTISTICA JAM’S BIKE TEAM BUJA) in tretji s krogom manj Urban Dejak (ENERGIJATEAM.COM).

Med deklicami do 9 let je zmagala Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM) pred Andreo Sølvhøj Vedersø (MTB 7130+) in Mijo Štrukelj (ŠKTD LOM).

Kategorije od 11 do kategorije do 15 let so tekmovale na isti trasi, krog je bil dolg slaba dva kilometra. Tekmovalci so prevozili dva, tri oziroma štiri kroge, odvisno od kategorije.

V kategoriji do 11 let je zmagal Maks Majnik, drugi je bil Jaka Tominšek (oba CALCIT BIKE TEAM), tretji pa Jaka Utranker (ŠD 2SIMPL).

Med deklicami je bila najhitrejša Eva Terpin (MBK SPORTR.SI) pred Meto Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in Rachele Cafueri (ASD ACIDO LATTICO TEAM).

V kategoriji do 13 let je član ekipe MBK SPORTR.SI Tine Terpin prehitel tekmece. Drugi je bil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA), tretji pa Johannes Sadnik (RC ARBÖ GRIFFEN).

V kategoriji do 15 let pa so slovenski kolesarji imeli močne tuje nasprotnike. Med dečki je zmagal Jure Rus (MBK SPORTR.SI), med dekleti pa Hana Kranjec Žagar (ENERGIJATEAM.COM). Drugo mesto med dečki je osvojil Fabio Massa in tretje Žan Pahor (CALCIT BIKE TEAM). Med dekleti je bila druga Johanna Martini in tretja Lucrezia Braida.

V kategoriji U19 M je zmagal Filippo Fontana (GOTTARDO GIOCHI CANEVA), drugi je bil Samuel Jirous (CESKA SPORITELNA SPECIALIZED JUNIOR MTB TEAM) in tretji Mario Bair (UCI RACING TEAM HAIMING).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Specia Giada (A.S.DILETTANTISTICA TEAM VELOCIRAPTORS), druga je bila Tereza Saskova (CESKA SPORITELNA SPECIALIZED JUNIOR MTB TEAM) in tretja Tamara Wiedmann (UCI RACING TEAM HAIMING).

V kategoriji U17 M, ki je nastopila zadnja, je zmagal Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Teo Pečnik (KK RAVNE) in tretji Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Cornelia Holland (NATURFREUNDE WILHELMSBURG), druga je bila Katharina Sadnik (RC ARBÖ GRIFFEN) in tretja Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM).

Med Amaterji je zmagal Andrea Bravin (UC CAPRIVESI), drugi je bil Daniel Pozzecco (TEAM EPPINGER) in tretji Flavio Vogrig (VALCHIARó).

V kategoriji Veterani 1 je prvo mesto osvojil Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Primož Jurak (ŠD 2SIMPL) in tretji Janez Dejak (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji Veterani 2 je bil najhitrejši Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM) ter tretje Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 3 je prvo mesto osvojil Peter Vesel (UNI TEAM), drugi je bil Mauro Braidot (CAPRIVESI) in tretji Dario Bellante (LITEGOSA ASD).

»Dirkat je bilo fino. Pričakoval smo, da bo proga bolj suha, vendar se je med samo dirko pokazalo, da je proga precej namočena in je bilo treba na določenih delih iti ob kolesu. Tudi skakalnice so bile super speljane, počutje pa je bilo prav tako odlično. Sedaj se pripravljam na 4otoke in evropsko prvenstvo v maratonu, tako da je bila udeležba na tej dirki v sklopu priprav,« je povedal Vesel.

V kategoriji Veteranke je prvo mesto osvojila Birgit Braumann (TREK GRAVITY GIRLS / SU BIKESTORE.CC), druga je bila Ana Podpečan (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Martina Utranker (ŠD 2SIMPL).