Športnemu društvu DešFleš je na tokratno dirko XC Griči, ki se je z velikonočnega ponedeljka prestavila v nekoliko zgodnejši termin, uspelo pripeljati zvezdniško zasedbo v članski konkurenci in skupno rekordno število preko 600 tekmovalcev. Dirka je poleg SloXcup pokala v članski in mladinski kategoriji štela tudi za UCI točke.

Zmago med člani je tretjič zapored osvojil Italijan Nadir Colledani (Bianchi Countervail), med članicami pa je bila nepremagljiva zmagovalka svetovnega pokala izpred dveh let Ukrajinka Yana Belomojna (CST Sandd. Bafang Mountainbike Racing Team).

Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) je dirko končala tik pod zmagovalnimi stopničkami, a je bila s svojim nastopom zadovoljna. Uspel ji je dober štart, ves čas je ostala v ospredju, nekaj časa se je vozila na drugi poziciji. V cilj je prišla z zaostankom minuto in 13 sekund za zmagovalko, kar je zadostovalo za četrto mesto.

“Danes sem dirkala dobro, zato sem z rezultatom zadovoljna. Je bila pa dirka zanimiva tudi za gledalce, saj smo si malo menjale pozicije. Upala sem na boljšo uvrstitev, ampak Yana je držala visok tempo do konca in na koncu mi je malo zmanjkalo do tretjega mesta. Tudi mene je tako močna udeležba presenetila, zato sem se tudi sama drugače pripravila na dirko,” je povedala Žakljeva.

Najhitreje je štartala Martina Berta (Torpado Ursus), ki je v prvem krogu vodila, potem pa morala priznati premoč Ukrajinke in se zadovoljiti z drugim mestom. Zmago je suvereno osvojila Yana Belomojna in je bila nad tehničnimi deli na trasi navdušena.

“Trasa je bila zelo spremenjena od takrat, ko sem dirkala prvič. Je precej bolj tehnična, kar je odlično za trening in mi je tudi bolj všeč. Danes je bilo zelo vroče, na začetku še nisem imela ogretih nog, sem pa se iz kroga v krog bolje počutila in sem bila vse hitrejša.”

Tretja je bila Švicarka Nicole Koller (Möbel Märki MTB Pro Team) z 51 sekundami zaostanka za zmagovalko.

Med člani se je tretje zaporedne zmage v Vrtojbi razveselil Italijan Nadir Colledani.

“Dirko sem začel zelo suvereno in hitro, v zadnjem krogu sem dal vse od sebe in zmagal. Konkurenca je bila zelo močna, na dirki je bilo 10 kolesarjev svetovnega pokala. Letošnja sezona bo zelo naporna, trenutno imam v planu osem dirk ranga C1, ki bodo priprave na svetovni pokal v maju.”

28 sekund je za njim v cilj pripeljal Italijan Luca Braidot. Kot je dejal, ga je precej zdelala alergija, saj je bilo v zraku veliko cvetnega prahu in prsti, zato je z rezultatom zelo zadovoljen. Tretje mesto je osvojil Braidotov ekipni kolega Nicholas Pettina. Na četrtem mestu pa je s časom tretjeuvrščenega v cilj prišel svetovni podprvak Italijan Gerhard Kerschbaumer (TorpadoUrsus).

Tuja konkurenca je bila premočna za Roka Nagliča (Calcit bike team), ki je v cilj prišel na 18. mestu s precejšnjim zaostankom (+8:18) za zmagovalcem.

V kategoriji U19 so slavili tujci. Pri moških je zmagal Avstrijec Mario Bair (Racing Team Haiming), pri ženskah pa je bila najmočnejša Italijanka Nicole Pesse (RDR Factory Team).

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Hrvat Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), med dekleti pa je slavila Avstrijka Katharina Sadnik (Radclub Arbö Griffen).

Tudi v amaterski in veteranskih kategorijah so prva mesta osvojili tuji tekmovalci.

V kategoriji do 15 let je nekajmesečni premor najbolje unovčil Žan Pahor (Energijateam.com) in odlično začel sezono. Med 71. tekmovalci je osvojil prvo mesto.

“V prvem  krogu sem bil tretji, potem pa sem prevzel vodstvo. Razlike je bilo približno pol minute, ki sem jo v zadnjem krogu povečal na 40 sekund. Z dirko sem zelo zadovoljen, priprave in treningi so bili uspešni. Upam, da bo tudi naprej tako uspešno,” je bil jedrnat po podelitvi.

Med dekleti je suvereno slavila Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team).

V kategoriji do 13 let je zmaga odšla v tujino. Med dečki je bil najhitrejši Jakub Mušalek (Head Pro Team Opava), med dekleti pa Lena Szabo (Femat-Zkse).

V kategoriji do 11 let je zmago med dečki prav tako osvojil tuj tekmovalec, Avstrijec Ruben Friedl (Giant Stattegg Federleich), med dekleti pa je bila najhitrejša članica Calcit biketeama Tajda Šoštarko.

V kategoriji do 9 let je bil med dečki najhitrejši Italijan Frederico Ursella (ASD Jams Bike Team Buja), med deklicami pa Avstrijka Lola Friedl (Giant Stattegg Federleich).

V kategoriji do 7 let je med dečki zmagal Tilen Rupnik (MBK Črni vrh).

Uvrstitev prvih treh po kategorijah:

V kategoriji U23+Elite M je bil najhitrejši Nadir Colledani (Bianchi Countervail), drugo mesto je osvojil Luca Braidot (C.S. Carabinieri) ter tretje Nicholas Pettinà (C.S. Carabinieri).

V kategoriji U23+Elite W je bila najhitrejša Yana Belomoina (CST Sandd. Bafang Mountainbike Racing Team), druga je bila Martina Berta (Torpado Ursus) in tretja Nicole Koller (Möbel Märki MTB Pro Team).

V kategoriji U19 M je zmagal Mario Bair (Racing Team Haiming), drugi je bil Dario Cherchi (Bicicamogli) in tretji Simone Pederiva (Cube Crazy Victoria Bike). V ženski kategoriji U19 je prvo mesto osvojila Nicole Pesse (Rdr Factory Team), druga je bila Tamara Homar (Energijateam.com) in tretja Ana Janežič (Energijateam.com).

Med amaterkami je prvo mesto osvojila Tamara Rucco (Bike Team 53.3), druga je bila Urška Markič (Calcit Bike Team).

V kategoriji Amaterji je zmagal Ivo Da Ros (La Roccia Team), drugi je bil Benjamin Wayer (Cycling Team Friuli) in tretji Blaž Uršič (KK Pantal).

V kategoriji Veterani 1 je prvo mesto osvojil Andrea Bravin (Caprivesi), drugi je bil Marko Čretnik (Ganesha Team) in tretji Primož Jurak (ŠD 2simpl).

V kategoriji Veterani 2 je bil najhitrejši Gianpiero Dapretto (ASD Federclubtrieste-Tecnoedile), drugo mesto je osvojil Mitja Tancik (Energijateam.com) ter tretje Robert Blaznik (MBK Črni Vrh).

 

V kategoriji Veterani 3 je prvo mesto osvojil Christian Rolland (SC Briancon), drugi je bil Andrea Pendini (Corratec MTB Racing Team) in tretji Renzo Maniacco (U.C. Caprivesi).

V kategoriji Veterani 4 Claudio Pezzin (Cube Crazy Victoria Bike) ni imel konkurence.

V kategoriji Veteranke je prvo mesto osvojila Chiara Selva (Spezzotto Bike Team), druga je bila Valentina Rocca (Team Todesco) in tretja Ana Podpečan (Calcit Bike Team).

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Fran Bošnjak (BBK Šišmiš), drugo mesto je osvojil Jure Rus (MBK Črni Vrh) ter tretje Gioele Solenne (Team Bramati Piemonte).

V kategoriji deklet U17 je prvo mesto osvojila Katharina Sadnik (Radclub Arbö Griffen), druga je bila Lucrezia Braida (ASD Team Granzon) in tretja Lucia Bramati (ASD Team Bramati).

V kategoriji U15 M je prvo mesto osvojil Žan Pahor (Energijateam.com), drugi je bil Carlo Bonetto (ASD Rostese Rodman) in tretji Ambrož Vovk (Calcit Bike Team).

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Hana Kranjec Žagar (Calcit Bike Team), druga je bila Matilde Turina (Team Verona MTB School A.S.D.) in tretja Ivana Klemenčič (MBK Črni Vrh).

V kategoriji U13 M je prvo mesto osvojil Jakub Mušálek (Head Pro Team Opava), drugi je bil Anatol Friedl (Giant Stattegg Federleicht) in tretji Jernej Rudolf (MBK Črni Vrh).

V kategoriji U13 W je prvo mesto osvojila Léna Szabó (Femat-Zkse), druga je bila Maruša Tereza Šerkezi (Calcit Bike Team) in tretja Meta Tancik (Energijateam.com).

V kategoriji U11 M je bil najhitrejši Ruben Friedl (Giant Stattegg Federleicht), drugo mesto je osvojil Maks Majnik (Calcit Bike Team) ter tretje Jakob Rencelj Vrhunc (Cycling Team Friuli).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), druga je bila Rachele Cafueri (ASD Acido Lattico Team) in tretja Valentina Marani (Team Ottavio Bottecchia).

V kategoriji U9 M je prvo mesto osvojil Federico Ursella (ASD Jams Bike Team Buja),

drugi je bil Tobias Zidej (Im.Puls Sport Union Klagenfurt) in tretji Lan Rupnik (MBK Črni Vrh).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Lola Friedl (Giant Stattegg Federleicht), druga je bila Neža Utranker (ŠD 2simpl) in tretja Kaja Pevec (Energijateam.com).

V kategoriji U7 M je prvo mesto osvojil Tilen Rupnik (MBK Črni Vrh), drugi je bil Patrik Gladek (MBK Črni Vrh) in tretji  Jon Strašek  (KK Bike-Ek Haloze 2002).