Zmaga na prvem XC krosu sezone romala v tujino

 

V Vrtojbi se je končala prva letošnja dirka v pokalu SloXcup, ki je štela tudi za UCI točke ranga C2 za kategorije elite, U23 in mladince. Posledično je bilo na štartu precej več tujih tekmovalcev, kot smo jih sicer vajeni na naših dirkah.

Na delno spremenjeni trasi so se preskusile najprej mlajše in nato starejše kategorije. Dež, ki je še ponoči močil progo, je zjutraj pregnalo sonce in atraktivna trasa z dropom in skakalnicami ter stopnicami je bila prava atrakcija za številne gledalce ob progi.

Med ženskami elite kategorije so poleg Tanje Žakelj (UNIOR TOOLS TEAM) na štartni črti stali Ukrajinki Yana Belomoina (CST SANDD AMERICAN EA) in državna prvakinja Iryna Popova (BPS MTB TEAM), Srbkinja Jovana Črnogorac (SERBIA NATIONAL TEAM) ter osem tujih tekmovalk.

Najprej so se na progi pomerile najmlajše kategorije, tem pa so v popoldanskem času sledili izkušenejši tekmovalci.

Med elite ženskami je Tanja Žakelj morala priznati premoč Ukrajinke Yane Belomoine. Tanja ja v cilj prišla na drugem mestu z zaostankom 54 sekund. Tretja je bila Italijanka Serena Calvetti (TEAM DAMIL GT TREVISAN).

»S tem, da so naredili dirko klase C2 in so dirko tudi promovirali, so meni kar otežili delo. Do sedaj sem imela glede pripravljenosti primerjavo z našimi amaterji, sedaj pa so dirke popolnoma primerljive tistim v Avstriji in Italiji. Mogoče niso tako številčne, je pa Yana Belomoina ena najboljših tekmovalk na svetu. To je bil res dober trening oziroma prava dirka. V prvem krogu se je še malo šparala, v klanec je bila pa premočna. Borila sem se do konca, sem pa z dirko zadovoljna. Proga mi sicer ni najbolj pisana na kožo, raje imam malo več klanca. Vem pa, kje so moje šibke točke in upam, da bom nadoknadila še kaj do svetovnega pokala« je povedala Žakljeva.

V članski kategoriji je bil najhitrejši Nadir Colledani (TORPADO GABOGAS), ki je s klubskim kolegom Gerhardom Kerschbaumerjem bil hitrejši od konkurentov. Tretji je v cilj prišel Michele Casagrande (TEAM DAMIL GT TREVISAN).

Najhitrejši Slovenec je bil Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U23 je med ženskami prvo mesto osvojila Giorgia Marchet (FOUR ES RACING TEAM), drugo Erika Galjzová (SLOVAK NATIONAL TEAM) in tretje Milica Rakić (SERBIA NATIONAL TEAM).

Odlično se je odrezala tudi mladinka Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM), ki je dirko prav tako končala na drugem mestu. Pred njo je v cilj s prednostjo 2:26 minute prišla Italijanka Giada Specia (ASD TEAM VELOCIRAPTORS). Na tretje mesto se je z zaostankom 3:43 minute uvrstila Giorgia Stegagnolo (BURN MTB PRO TEAM – ASD CYCLING SPORT PROMOTION).

 

»Že od samega začetka sem vedela, da ja konkurenca kar huda, zato sem bila malo živčna. Imela sem dobre noge in takoj sem pridobila malo prednosti. Potem me je druga ujela, jaz pa sem vzdrževala isti ritem in končala dirko na drugem mestu. Proga mi je bila všeč, je bila tehnično kar zahtevna z dolgimi klanci, z osvojenim drugim mestom pa sem zelo zadovoljna« je povedala Vita Movrin.

 

V kategoriji U17 mladinke je bila najhitrejša Giulia Bertoni (UCLA1991), druga je bila Cornelia Holland (NATURFREUNDE WILHELMSBURG) in tretja Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM).

 

Med mladinci je zmagal Nicola Taffarel (TEAM DAMIL GT TREVISAN). Drugo mesto je osvojil Tamás Kádi Benjamin (CUBE-CSÖMÖR) in tretje Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI).
Med amaterkami Martina Utranker (ŠD 2SIMPL) ni imela konkurence. Med amaterji sta prvi dve mesti odšli v Italijo. Danijelu Mervigu (KI.CO.SYS TEAM) in  Rudyju Conteju (CYCLING TEAM FRIULI) se je na tretji stopnički pridružil tretji Blaž Uršič (KK PANTAL).
V kategoriji Veterani 1 je zmagal Matic Jazbec (ŠD 2SIMPL), drugi je bil Alberto Bisetto (SELLE ITALIA NORTHWAVE COFILOC) in tretji Marko Čretnik (GANESHA TEAM).
V kategoriji Veterani 2 je bil najhitrejši Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI) in tretji Gregor Miklič (CALCIT BIKE TEAM).

Med Veterani 3 sta zlata in srebrna medalja ponovno odšli v Italijo. Andreu Pendiniju (LUNARDI CORRATEC) in Mauru Braidotu (CAPRIVESI) se je na podimu pridružil Tine Zupan (SCOTT TEAM).
Med veterankami sta prvo in drugo mesto osvojili članici Calcit Bike Teama. Ana Podpečan je bila prva in Mira Kranjec  druga.
Med mlajšimi mladinci je bil za 7 sekund od Tea Pečnika (KK RAVNE) hitrejši  Michele Chiandussi (A.S.D. G.S. DONI 2004). Tretji je bil Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI).
V kategoriji U15 dečki je bil najhitrejši Daniel Skerl (CYCLING TEAM FRIULI), drugi je bil Nace Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretji Miha Smrdel (MBK SPORTR.SI). Med deklicami je zmagala Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) pred Nušo Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA). Tretja je bila Martina Qualizza (JAMS BIKE TEAM BUJA).
V kategoriji U13 dečki je z veliko prednostjo zmagal Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM). Drugo mesto je osvojil Jaka Marolt (KK ZAVRŠNICA) in tretje Marcel Gladek (MBK SPORTR.SI). Med deklicami je zmagala Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ivana Klemenčič in tretja Tina Smrdel (obe MBK SPORTR.SI).
V kategoriji U11 dečki je zmagal Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI). Drugi je bil Žan Lopatič (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA). Med deklicami je   zmagala Eva Terpin (MBK    SPORTR.SI),             druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Hana Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA).
V kategoriji U9 dečki je bil najhitrejši Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Jakob Mlakar (MBK SPORTR.SI).   Med deklicami je slavila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM). Drugo mesto je osvojila   Neža Kobal in tretje Neža  Janežič  (obe ENERGIJATEAM.COM).
V najmlajši kategoriji je med dečki zmagal Lan Rupnik, drugi je bil Tine Mlakar (oba MBK SPORTR.SI) in tretji Urban Dejak (ENERGIJATEAM.COM). Med deklicami je zmagala Neža Utranker (ŠD 2SIMPL), druga je bila Neža Vrhovnik Papler (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM).