Tretjo dirko SloXcup v Završnici je po obilnem deževju v preteklih dneh pričakalo sonce. Dirka je bila prvič kategorizirana kot UCI C2, zato smo poleg slovenskih videli na progi kar nekaj tujih kolesarjev.

Trasa dirke je bila prilagojena starostnim kategorijam, kolesarji pa so se spopadli s travnatim in gozdnim terenom,  peskom, vzponi in tehničnimi ovirami.

V boju med člani je bil najhitrejši Nizozemec Marc Bouwmeester (MIJNBADLIVGIANT OFFROAD TEAM). Tudi drugo in tretje mesto je odšlo v tujino, točneje v Italijo. Drugi je bil Denis Fumarola (ASD SIXS BOSCARO) in tretji Alessandro Naspi (SUPERBIKE BRAVI PLATFORM TEAM).  Najhitrejša Slovenca sta bila Rok Naglič na 4. in Boštjan Hribovšek (oba Calcit Bike Team) na 5. mestu.

»S samim štartom sem zadovoljen, prvi in drugi krog je šlo tudi tako, kot sem si želel. Potem pa se mi ni odprlo, zato me je tudi Boštjan Hribovšek priključil v petem krogu. Skupaj sva vozila, v zadnjem krogu je bil Boštjan močnejši od mene, vendar me ni prehitel,« je povedal Naglič.

 

Med članicami je bila najhitrejša Tanja Žakelj (RAJD TREK / UNIOR TOOLS TEAM).

»Danes nisem šla preko sebe, saj imam nekaj dni treninga s trenerjem in pripravo na svetovni pokal. Všeč mi je, da je pri nas veliko dirk, ki so na mednarodnem koledarju, da tudi doma pridem do točk. Želim si namreč stati v drugi vrsti na svetovnem pokalu, bomo videli. Danes sem na dirki ubrala malo drugačno taktiko, trasa mi je bila zelo všeč, saj je razgibana. Ves čas je potrebno biti osredotočen na vožnjo, saj tudi vsaka majhna napaka šteje.«
Druga je bila Iryna Popova (BPS MTB TEAM) in tretja Giulia Gaspardino (TEAM UCI PIEMONTE FCI).

 

Progo pa so odprli najmlajši kolesarji. Med dečki je zmagal Lan Rupnik, drugi je bil Tine Mlakar (oba MBK SPORTR.SI) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM). Med deklicami smo videli spopad dveh Než. Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) je bila hitrejša od Neže Vrhovnik Papler (CALCIT BIKE TEAM).
V kategoriji do 9 let sta prvih dveh stopničkah stala člana Energijateam.com Lenart Dejak in Filip Kutoša, tretji pa je bil Jakob Mlakar (MBK SPORTR.SI). Med deklicami pa sta prvi dve mesti osvojili članici Calcit Bike Teama Tajda Šoštarko in Ula Ravnikar Bolčina. Tretja je bila Neža Kobal (ENERGIJATEAM.COM).
V kategoriji do 11 let je bil najhitrejši Žan Lopatič (CALCIT BIKE TEAM). Drugi je bil Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI) in tretji Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA). Med deklicami je zmagala Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Meta Janežič (ENERGIJATEAM.COM).
V kategoriji do 13 let je Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM) zmagal pred Janom Boltarjem (CALCIT BIKE TEAM) in tretjeuvrščenim Tinetom Terpinom (MBK SPORTR.SI). Med dekleti je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ivana Klemenčič in tretja Tina Smrdel (obe MBK SPORTR.SI).
Jure Rus (MBK SPORTR.SI) je v kategoriji do 15 let prehitel Hrvata Danteja Rosando (BK MONTES) in Luko Janežiča (ENERGIJATEAM.COM). Med dekleti je zmagala Nuša Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Hrvatica Anja Nadu (BK MONTES).

 

V kategoriji do 17 let je ponovno slavil Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Michele Chiandussi (ASD GS DONI 2004) in tretji Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI). Med dekleti je zmagala Tamara Homar pred Ano Janežič (obe ENERGIJATEAM.COM) in Oleksandra Logbinyuk (BPS MTB TEAM).

 

V kategoriji do 19 let smo videli spopad članov ekipe MBK SPORTR.SI. Zmagal je Matjaž Lozar.

»Proga mi je bila všeč, ker je tehnična. Tudi klanci so mi bili všeč, saj mi strmi klanci zelo pašejo. Z Matevžem in Mihom imamo vedno boje, tudi med treningi. Tokrat sem bil najhitrejši jaz. Dirka je bila kar težka, saj smo ves čas vozili na polno.«

Drugi je bil Miha Klemenčič in tretji Matevž Govekar. Med dekleti do 19 let je Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM) ponovno vozila svojo dirko. Druga je bila Poljakinja Patrycja Świerczyńska (OK RACING DABROWA GORNICZA) in tretja Ukrajinka Julia Doroshenko (BPS MTB TEAM).
V kategoriji Amaterke je bila ponovno brez konkurence Andreja Strnad (SCOTT TEAM).

Med Amaterji je bil najhitrejši Matija Rimahazi (KK ZAVRŠNICA), drugi je bil Aleš Čibej (KK RAVNE) in tretji Anže Marinčič (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji Veterani A je zmagal Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Matic Jazbec (ŠD 2SIMPL) in tretji, kljub pasjemu ugrizu v nogo dan prej, Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani B je zmagal Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI) in tretji Gregor Miklič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani C je Tine Zupan (SCOTT TEAM) ponovno stal na najvišji stopnički. Drugi je bil Bojan Kemperl in tretji Janez Vovk (oba CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veteranke je Martina Utranker (ŠD 2SIMPL) prehitela Miro Kranjec (CALCIT BIKE TEAM).