V nedeljo je v Samoborju na Hrvaškem potekala že peta dirka v pokalu SloXcup, ranga UCI C1, ki je štela tudi za hrvaški pokal. Dirka je bila v izvedbi kolesarskega kluba Šišmiš organizirana 25-ič. Kljub oblačnem vremenu so bile temperature visoke, proga pa suha in polna prahu. V elitni kategoriji sta bila najhitrejša Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING) in Daniele Braidot (CENTRO SPORTIVO CARABINIERI – CICLI OLYMPIA).

V jutranjih urah je bila najprej na sporedu dirka kategorij U11 in U13, ki so tekmovali na malih krogih. Sledile so kategorije dečkov U14 in kategorije U15, ki so dirkale na precej zahtevnem srednjem krogu. Kar nekaj tekmovalcev ni bilo kos težavnosti proge in upamo, da čim prej okrevajo. Na velikem krogu, dolgem 4,1 kilometra, pa so nastopile starejše kategorije. Popoldan je bil mini krog rezerviran za najmlajše kategorije U7 in U9.

Tudi velik krog z dolgim vzponom in zahtevnim spustom ni prizanesel tekmovalcem. Da je za progo potrebno veliko tehničnega znanja, je potrdil tudi Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), zmagovalec kategorije veterani 2.

»Dirka v Samoborju je že klasično težka. Strm vzpon in tehnični spusti z globokim prahom, ki ne odpušča napak, je kar precej težka kombinacija, zato ima tekma tudi svoj čar. Glede na progo in pričakovane težave s prehitevanji kategorij, ki so startale pred nami, sem se odločil, da pohodim že od štarta, da prvi pridem do teh prehitevanj in se mi ne zgodi, da ostanem ujet zadaj in moram potem loviti. Taktika se je dobro obrestovala, počutje je bilo dobro in tako sem se odpeljal naprej. V tekmi sem užival in hvala organizatorjem za lepo tekmo. Čestitke vsem udeležencem, ki so zborbali svoj boj s progo in prišli do konca in čim hitrejše okrevanje tistim, ki so jo danes kakor koli skupili ob kar nekaj padcih.«

V elite ženski kategoriji je lansko zmago ponovila Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING).

»Seveda sem zadovoljna z zmago. Od začetka sem poskušala imeti Barbaro na očeh. Že v preteklih letih sem jo v drugi polovici dirke zmeraj ujela, tako da nisem imela skrbi, da mi ne bi tudi letos uspelo, je bilo pa seveda treba kar garat. Sem pa spuste zelo kontrolirano peljala in poskušala prihranit energijo za klance in tam nadomestiti razliko oz. jo pridobit.«

Madžarka Barbara Benko (GHOST FACTORY RACING) je bila druga z zaostankom minuto in osem sekund. Tretje mesto je osvojila Ukrajinka Iryna Popova (UKRAINE NATIONAL TEAM), ki pa je za Žakljevo zaostala že za 11 minut in 33 sekund.

V elite in U23 moški kategoriji Nemec hrvaških korenin Manuel Fumic (CANNONDALE FACTORY RACING XC) ni upravičil sloves favorita. Dirko je končal na 9. mestu. Odlično vožnjo sta prikazala Italijana, Luca in Daniele Braidot (CENTRO SPORTIVO CARABINIERI – CICLI OLYMPIA) ki sta suvereno prišla do zmage. Lani je slavil Luca, ki je letos v cilj prišel za bratom Danielom. Madžar András Parti (HUNGARIAN NATIONAL TEAM) je v cilj prišel 32 sekund za zmagovalcem. Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM) na 11. mestu. Za zmagovalcem je zaostal za 4 minute in 20 sekund.

»Včeraj sem se udeležil domače tekme v Mežici Marš na Štenge. Odločil sem se, da ta vikend nastopim na obeh dirkah, saj se pripravljam na naslednji mesec, ko me čakajo trije vrhunci, svetovni pokal, državno prvenstvo in evropsko prvenstvo. Na nek način sem se odpovedal boljšemu rezultatu v Samoboru, da sem šel v soboto na tekmo. Na dirki sem imel trde noge, če jih ne bi imel, bi se boril za mesto med prvimi petimi. V Kočevju sem premagal Partija, pa je bil tokrat tretji. Konkurenca je bila močna, prišli so tekmovalci mojega ranga. Ne bom rekel, da nisem zadovoljen, ker nekako sem, saj sem vikend vzel kot trening. Naslednji teden me čaka daljši trening, tudi državno prvenstvo v maratonu bom potem vzel kot trening. Če pa mi uspe še zmagati, še toliko bolje.«.

V kategoriji U19 M je bil najhitrejši  Erik Fetter (PCCC), drugo mesto je osvojil Christian Martinuzzi (ASD TEAM VELOCIRAPTORS) ter tretje Federico Ceolin (ASS. DIL. CENTRO SPORTIVO LIBERTAS SCORZ).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš Samobor) in tretja Karmen Škiljić (BBK PAKOŠTANE).

V kategoriji Amaterji je prvo mesto osvojil Aleš Čibej (KK RAVNE), drugi je bil  Matija Borlinić (BGK Tuškanac) in tretji Jakob Kidrič (KD BIKE EK HALOZE 2002).

V kategoriji Veterani 1 je bil najhitrejši Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM).

»Na štartu nas je bilo veliko, zato sem v začetku šel z rezervo, potem pa sem videl, da se popušča in sem šel naprej. S Tancikom sva se nekaj časa dajala, potem pa mi je ušel, saj je zelo dober na dolge proge. Na spustih pa smo mislim da vsi vozili z veliko rezervo, proti tem, kar smo delali na treningu. Čez celo progo sem videl, da imam nekaj naskoka, ki sem ga zadržal do cilja. Z rezultatom sem zadovoljen, predvsem pa s tem, da nisem padel in da smo vsi prišli celi v cilj.«

Drugo mesto je osvojil Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI) ter tretje Primož Jurak (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Mitja Tancik,drugi je bil Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI) in tretji Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 3 je zmagal Tine Zupan (SCOTT TEAM), drugi je bil Zoran Perić  (BK Kairos) in tretji Janez Vovk (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U17 M je bil najhitrejši Teo Pečnik (KK RAVNE), ki je o razpletu dirke povedal:

»V začetku sem pritisnil in skupaj z Jakobom in Ukrajincem smo pobegnili. V drugem krogu je Jakob odpadel in z Ukrajincem sva šla sama naprej. V zadnjem, tretjem krogu sem pa večkrat poskusil skočit, a kar ni hotel odpast. Zato sem moral počakati na zadnji, končni sprint in se je izšlo. Pa tudi s kolesom nisem imel težav.«

Drugo mesto je osvojil  Oleksandr Hudyma (UKRAINIAN NATIONAL TEAM) ter tretje Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Anna Csenge Bokros (VKE NELSON PEPPERL+FUCHS TEAM), druga je bila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U15 M je prvo mesto osvojil Jure Rus (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Ivan Okmažić (BK MAKARSKA) in tretji Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U15 W je prvo mesto osvojila Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Tina Smrdel (MBK SPORTR.SI).

 

V kategoriji U13 M je prvo mesto osvojil Tine Terpin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI) in tretji Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji U13 W je prvo mesto osvojila Amelie Lipovac (Bk Montes), druga je bila Mirta Pušec (Bk Montes) in tretja Hana Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji U11 M je bil najhitrejši Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Jaka Tominšek (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ana Inkret (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 M je prvo mesto osvojil Jakob Krapež (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Urban Lampe (MBK SPORTR.SI) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in tretja Metka Mrak (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji U7 M je prvo mesto osvojil Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Jan Horvat (BBK Šišmiš Samobor) in tretji Filip Mikuž (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U7 W je progo odlično odpeljala Ema Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in osvojila zlato medaljo.