Na 19. kamniškem krosu, ki je štel za  Pokal Slovenije in za točke na UCI lestvici v elite kategoriji, je zmaga v moški najprestižnejši kategoriji odšla v Italijo. Slavil je eden od favoritov Luca Braidot (TGS forestale Olympia Vittoria), mesto za njim je bil njegov brat dvojček Daniele. Na startu je bilo nekaj manj kot 250 kolesarjev iz enajstih držav.

 

Zmago med ženskami je z odlično vožnjo v drugi polovici dirke dobila Tanja Žakelj (Rajd Trek / Unior Tools Team), ki je ponovila svoj uspeh na kamniški progi izpred dveh let.

 

Blatna proga je ustrezala zmagovalcu Italijanu Luki Braidotu, ki je dirko odvozil odlično. Mesto za njim, z minuto zaostanka, je dirko končal njegov brat dvojček  Daniele. Oba je v Kamnik pripeljal Mitja Černe, nad progo pa sta bila navdušena. Dirka jima je služila kot test pripravljenosti pred udeležbo na Evropskem prvenstvu na Švedskem.

 

Na tretje mesto je prišel član slovaške reprezentance Michal Lami.

 

Najboljši Slovenec je bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team), ki je za dve mesti izboljšal rezultat izpred dveh let in bil s svojim rezultatom zelo zadovoljen.

»Glede na to, da je bila domača dirka, sem startal po načrtu. Začetek dirke je bil zadržan, ker vem, da je dirka dolga. Proti koncu sem tempo stopnjeval. Bila je zelo, zelo težka dirka, že suha pobere veliko moči, na mokri je treba še peš, ravninske dele odpeljati na moč. Drugi del sva z Rokom odpeljala taktično. Ujela sva enega pred seboj, na koncu pa naredila razliko, da sva bila varna pred njim.«

 

Mesto za Hribovškom je skozi cilj prišel njegov klubski sotekmovalec Rok Naglič. Tudi druga dva najbolje uvrščena Slovenca sta člana domačega kluba, Gregor Krajnc je bil 17., Luka Tavčar 18. Gregor Dimic (Energijateam.com) je bil 20., ostali pa so se uvrstili nad 25. mestom.

 

Med dirko ženske elite kategorije je bilo precej napeto. Žakljeva je dirko štartala precej zadržano, odlično pa sta prvi krog odpeljali Madžarka Barbara Benko (Focus XC Team) in Jovana Crnogorac (Salcano). Obe progo poznata, tako da Tanja ni imela prednosti.

 

»Na začetku je bilo zelo težko. Že tako nimam dobrih startov. Skušala sem biti zraven, ampak na prvem tehničnem delu sem naredila napako, izgubila sem stik, a k sreči ne preveč. Odmislila sem, kje se vozim in skušala narediti, kar sem lahko. Malo utrujenosti je bilo še od Avstralije. Na začetku se nisem znašla. Sem se pa prepričala, da je polnovzmeteno kolo prava odločitev. To mi je prihranilo nekaj energije, ko so druge napadale v klance. Na klancu smo se izenačile, jaz pa sem bila na tehniki suverena. V zadnjem krosu sem imela nekaj težav z vpenjanjem pedal. Do konca sem se borila v svojem ritmu,« je svojo vožnjo pokomentirala Žakljeva.

 

Z elitno kategorijo so se na progo podale mladinke in kategorije pod 17 in 19 let. Med mladinkami je pričakovano slavila Vita Movrin (Energijateam.com), v kategoriji pod 17 let Matevž Govekar, v kategoriji pod 19 let pa Italijan Matteo Leaso (Team Corratec-Keit).

 

Amaterji, veterani in mlajše kategorije so imele start že v dopoldanskih urah. Med amaterji je progo najbolje odpeljal Mohor Vrhovnik (Calcit bike team). Na startu je bila tudi ena amaterka, Andreja Strnad (Scott team).

 

Med veterani 1 je Matjaž Budin (MBK sportR.si) prehitel vse ostale tekmece, med Veterani 2 je prav tako slavil član kluba organizatorja Aljoša Martinjaš, med veterani 3 pa Tine Zupan (Scott team).

 

Med dečki do 15 let je slavil Teo Pečnik (KK Ravne), ki je utrdil prvo mesto v skupni razvrstitvi, med deklicami pa Tamara Homar (Energijateam.com).

 

Kategorijo nižje je med dečki progo najbolje odpeljal Luka Janežič (Energijateam.com), skupaj z njim pa se je v cilj pripeljala tudi najhitrejša deklica Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team).

 

Zmagovalec kategorije pod 11 let je bil Jan Boltar (Calcit bike team), med deklicami pa je slavila Meta Janežič (Energijateam.com).

 

Pri dečkih do 9 let pa je zmaga odšla na Hrvaško. Zmagal je Erik Antolović (Bk Montes), med deklicami pa Eva Terpin (MBK SportR.si).

 

V najmlajši kategoriji do 7 let pa sta bila najhitrejša Aljaž Boškin (KD 1902 Sloga Idrija) in Tajda Šoštarko (Calcit bike bike).

 

Naslednja dirka za Pokal Slovenije je 29. maja v Završnici.