20. izvedba kamniškega krosa, ki šteje za UCI točke kategorije C1 in za točke slovenskega pokala SloXcup, se je začela v dežju in v mrazu. Pregovorno muhasto aprilsko vreme je
tokrat pokazalo svoje zobe. Kljub temu se je prireditev uspešno zaključila z zmago Tanje Žakelj (Unior Tools Team) in Italijana Luca Braidota (TGS Forestale Olympia Vittoria) v članski kategoriji.

Na startu se je zbralo okrog 270 kolesarjev iz 12. držav, ki so se pomerili na v zadnjem hipu delno spremenjeni progi, saj je bila prvotno postavljena zaradi mokrega terena prenevarna.

Ves čas dirke članov sta bila v ospredju dvojčka Braidot, Daniele je osvojil drugo mesto. Na tretje pa se je prebil Marc Bouwmeester (MIJNBADLIVGIANT OFFROAD TEAM).

Tanja Žakelj je bila prav tako ves čas v vodstvu. Pred drugouvrščeno Irino Popovo (BPS MTB TEAM) si je privozila 8 minut in 44 sekund prednosti. Tretja, z zaostankom 9 minut in 42 sekund je bila Srbkinja Jovana Crnograc (SALCANO CAPPADOCIA).

»Proga mi je bila všeč in sem na njej zelo uživala. Vse se je dalo zvozit. Od štarta imam še kar težave, punce so bile zelo hitre, jaz pa potrebujem malo več časa za hitrost. Sem pa v prvem klancu do gozda že naredila razliko in lahko sproščeno peljala svoj ritem. Na tehničnih delih sem peljala suvereno in sem z dirko zelo zadovoljna,« je povedala Žakljeva.

Najboljši Slovenec v članski kategoriji je bil Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM), ki je dirko končal na 5. mestu.

V jutranjih urah so se na progo najprej podali amaterji in veterani, ki so dirkali v dežju. Andreja Strnad (SCOTT TEAM) je bila med amaterkami brez konkurence, med amaterji pa je slavil
Matija Rimahazi (KK ZAVRŠNICA) pred Stefanom Loiaconom (TEAM UCI PIEMONTE FCI) in Alešem Čibejem (KK RAVNE).
V kategoriji veterani A so na stopničkah stali člani Calcit bike teama. Prvi je bil Uroš Mikelj, drugi Peter Rode in tretji Tomaž Pirc. Med  veterani B je zmagal Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI) pred klubskim kolegom Alešem Boškinom, tretji je bil Gregor Miklič (CALCIT BIKE TEAM). V kategoriji veterani C je zmagal Tine Zupan (SCOTT TEAM), drugo mesto je osvojil Mauro Braidot (CAPRIVESI) in tretje Bojan Kemperl (CALCIT BIKE TEAM).
 

V kategoriji U19 je zmaga odšla v Italijo. Najhitrejši je bil Simone Avondetto (TEAM UCI PIEMONTE FCI), drugi Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI) in tretji Matevž Govekar (MBK SPORTR.SI).  Med dekleti je slavila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM) pred Emo Filipović (BK BIKER) in Yulio Doroshenko (BPS MTB TEAM).
V kategoriji U17 je zmagal Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM) pred Teom Pečnikom (KK RAVNE), tretji je bil Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI). Pri deklicah je zmagala Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Erika Nitelli (TEAM UCI PIEMONTE FCI) in tretja Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM).
 

Tudi najmlajši so se odlično borili s težkimi pogoji na progi. V najmlajši kategoriji je med dečki zmagal Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Tine Mlakar (MBK SPORTR.SI).  Pri deklicah je Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) premagala Nežo Vrhovnik Papler (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U9 je bil najhitrejši Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Kristjan Zupanc Anclin (CALCIT BIKE TEAM). Med deklicami je zmagala Borbála Szücs (FEMAT-ZKSE) pred Tajdo Šoštarko in Ulo Ravnikar Bolčina (obe CALCIT BIKE TEAM).
V kategoriji U11 je zmagal Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA) pred Jernejem Rudolfom (MBK SPORTR.SI) in Žanom Lopatičem (CALCIT BIKE TEAM). Med deklicami je prvo mesto osvojila Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Léna Szabó (FEMAT-ZKSE).
Ponovno je med dečki U13 z veliko prednostjo pred ostalimi prišel v cilj Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM). Drugo mesto je osvojil Jaka Marolt (KK ZAVRŠNICA) in tretje Marcel Gladek (MBK SPORTR.SI).           Med deklicami je zmagala Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ivana Klemenčič (MBK SPORTR.SI) in tretja njena klubska sotekmovalka Tina Smrdel.
V kategoriji U15 sta med dečki na prvi in drugi stopnički stala tekmovalca kluba MBK SPORTR.SI Jure Rus in Miha Smrdel. Tretji je bil Nejc Štern (KK RAVNE). Med deklicami je zmagala Nuša Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Anja Nadu (BK MONTES).