Na državnem prvenstvu v olimpijskem krosu je v vročini v članski kategoriji prestižni naslov ubranil Rok Naglič (Calcit bike team), pri članicah pa je po letu premora državna prvakinja ponovno postala Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing).

Državno prvenstvo v olimpijskem krosu se je letos preselilo v Ravne na Koroškem, kjer so organizatorji pripravili pravo klasično XC progo, ki ji niso prišle do živega niti nevihte nekaj dni pred prvenstvom. Vročina jo je precej osušila, na določenih delih pa je bila še vedno mastna in blatna.

Najmlajše kategorije, ki so štartale prve, so dirkale po parku, potem pa se je trasa dirke preselila  gozd, kjer so tekmovalce čakali strmi in tehnični vzponi in dolgi spusti. Letošnja novost je bila podelitev majic državnih prvakov le od kategorije do 19 let naprej, pri čemer so po barvi ločili tudi amaterske in ostale kategorije.

Rok Naglič je dirkal na domačem terenu, kljub temu pa se je moral za zmago močno potruditi, saj se je v začetnih krogih vozil skupaj z Gregorjem Dimicem (Energijateam.com) in Matevžem Govekarjem (MBK Črni Vrh).

“Na progi sem lahko naredil več treninga kot lani na Krvavcu, zato je bilo lažje, kar se pa tiče vzponov, pa sta bili progi kar podobni. Letos je bilo ozračje bolj naporno, lani smo le dirkali na višini in je bilo bolj hladno. Od štarta sem šel z glavo, vedel sem, kakšne so moje sposobnosti in sposobnosti sotekmovalcev. V tretjem krogu sem napadel in dirko nadzoroval do cilja. Dirka je bila vroča, sem pa v drugi polovici dirke običajno boljši, zato sem to tudi izkoristil,” je povedal Naglič.

Med članicami so nastopile le tri tekmovalke. Na dirki ni bilo lanske zmagovalke Blaže Pintarič (Pinta tim).

“Na žalost je situacija taka, da smo bile med članicami na štartu samo tri tekmovalke. Jaz sem vesela, da sem osvojila majico, ki jo bom s ponosom nosila. Proga mi je bila všeč, vzdušje ob progi prav tako,  smiselno pa je, da iz vsake dirke potegnem dober trening, če že nimam najmočnejše konkurence. Dirkala sem s fanti, hvala Mitji, da me je vlekel naprej v enem od krogov. Z dirko sem zadovoljna, saj imam majico, odpeljala pa sem tudi dober trening. Vročino kar dobro prenašam, precej bolje kot dež in mraz. Glede na vreme v preteklih dneh, ko je močno deževalo, pa smo lahko veseli, da se je izteklo tako, kot se je. Proga je bila na določenih delih spolzka, ker je bila precej zvožena,” je povedala Žakljeva.

Poleg Roka Nagliča in Tanje Žakelj so postali novi državni prvaki Matevž Govekar med mlajšimi člani, Jakob Klemenčič v kategoriji U19, Jure Rus (U17) in Tine Mlakar v kategoriji U9 (vsi MBK Črni Vrh), Tamara Homar (U19), Mitja Tancik med veterani 2, Žan Pahor (U15) in Meta Tancik (U13) vsi Energijateam.com, Hana Kranjec Žagar (U15), Gašper Štajnar (U13), Maks Majnik (U11), in Tajda Šoštarko (U11), vsi Calcit bike team, Aleš Čibej (KK Ravne) med amaterji, Nuša Moroz (U17) iz KD Sloga 1902 Idrija, Marko Čretnik veterani 1 iz kluba Ganesha Team, med veterani 3
Peter Vesel (Proadventure-Zipvitsport), med veterankami pa Natalija Anderluh (BIKEREPUBLIC). V kategoriji U9 Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in v kategoriji U7 Jon Strašek (KD BIKE EK HALOZE 2002).
S Tanjo pa se je nekaj časa boril tudi Mitja Tancik, državni prvak med veterani 2, ki ne šteje prejetih majic državnih prvakov, niti medalj. Kot je dejal, proga ni nevarna in je ob hitri vožnji zelo tehnična, zato so se pri rezultatu pokazale tudi izkušnje.

»Majic ne štejem. Najbolj je pomembno, da je užitek dirkat, ko užitka ne bo, bo konec. V veselje mi je dobro dirkat in trenirat in strah me je, da tega ne bi bilo več. Za to, da sem ujel Tanjo, sem v začetni fazi porabil veliko energije. Tudi, ko sva bila skupaj, mi ni bilo lahko. Rekel sem ji, naj potrenira, zakaj ne bi izkoristila dirke za dobro pripravo za nadaljevanje sezone.«

Med veterani 3 je bil najhitrejši izkušeni Peter Vesel, med veterankami pa se je na progi preskusila odlična MTB maratonka Natalija Anderluh.

»Proga je bila super. Naravna »kroskantrijaška«, sicer prekratka za mene v smislu dolžine, ker večinoma vozim maratone. Ker so mi sobotnega odpovedali, sem se odločila, da pridem na kros, ker je lepo vreme, super ljudje, dobra družba, lepa klima. Kar se pa državnega prvenstva tiče, se je bilo potrebno potruditi v vsakem primeru. V prvi vrsti tekmuješ sam s seboj. Če pa imaš še koga, da te spodbudi, pa še toliko bolje. Proga je klasična, ni tako zahtevna, je pa prav, da jo greš pred dirko pogledat. En krog je premalo, da si ogledaš in naštudiraš najboljše linije. V četrtem, petem krogu pa je že steklo kot mora. Glede na to, da delam v šoli, sedaj sledi počitek, da si naberem nove energije. Kakšni pa bodo novi izzivi v prihodnje, pa še ne vem.«

Med dekleti je naslov državne prvakinje osvojila Tamara Homar, ki je o razpletu povedala:

 

»Danes sem dala vse od sebe, kot na vseh tekmah. Proga mi je bila všeč, kljub strmim klancem. Bilo je zelo vroče, a se je vse izšlo po načrtih. Letos sem branila naslov, kar je bil velik pritisk. Zdi sem mi lažje loviti naslov kot ga ubraniti. Sem vesela, majico bom obesila na posebno mesto.«

 

Prvi trije v kategoriji SloXcup:

V kategoriji Elite + U23 M je bil najhitrejši Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Gregor Dimic (ENERGIJATEAM.COM) ter tretje Matevž Govekar (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U23+Elite W je bila najhitrejša Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING), druga je bila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Maruša Knap(CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U19 M je zmagal Jakob Klemenčič (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Teo Pečnik (KK RAVNE) in tretji Matic Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U19 W je prvo mesto osvojila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji Amaterji je bil najhitrejši Aleš Čibej (KK RAVNE), drugo mesto je osvojil Simon Erjavec (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Blaž Uršič (KK PANTAL).

V kategoriji Veterani 1 je zmagal Marko Čretnik (GANESHA TEAM), drugi je bil Gregor Sikošek (JB TEAM NOVO MESTO) in tretji Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani 2 je prvo mesto osvojil Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Robert Blaznik (MBK ČRNI VRH) in tretji Gregor Miklič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani 3 je bil najhitrejši Peter Vesel (PROADVENTURE-ZIPVITSPORT), drugo mesto je osvojil Boštjan Brelih (MBK ČRNI VRH) ter tretje Janez Vovk (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veteranke je bila najhitrejša Natalija Anderluh (BIKEREPUBLIC), druga je bila Ana Podpečan (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Martina Utranker (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji U17 M je zmagal Jure Rus (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Valentin Reinbacher (AutoHome racing club) in tretji Tine Jereb (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Sarah Krebs (RC KAC RADTEAM), druga je bila Anja Nadu (BK MONTES) in tretja Nuša Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji U15 M je zmagal Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Marcel Gladek (MBK ČRNI VRH) in tretji Ambrož Vovk (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U15 W je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Tina Smrdel (MBK ČRNI VRH) in tretja Helena Reinbacher  (AutoHome racing club).

V kategoriji U13 M je bil najhitrejši Gašper Štajnar (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Matej Osolin (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Jernej Rudolf (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U13 W je bila najhitrejša Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Eva Terpin (MBK ČRNI VRH) in tretja Maruša Tereza Šerkezi (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 M je zmagal Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Joža Matjaž Šerkezi (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila NeŽa Kobal (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Metka Mrak (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji U9 M je zmagal Tine Mlakar (MBK ČRNI VRH), drugi je bil Žan Šekoranja(CALCIT BIKE TEAM) in tretji Ožbej Lampe (MBK ČRNI VRH).

V kategoriji U9 W je bila najhitrejša Neža Utranker (ŠD 2SIMPL), druga je bila Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U7 M je bil najhitrejši Jon Strašek (KD BIKE EK HALOZE 2002), drugo mesto je osvojil Patrik Gladek (MBK ČRNI VRH) ter tretje Tilen Rupnik (MBK ČRNI VRH).

V nedeljo je na sporedu XC Črni Vrh, sedma dirka iz pokala SloXcup.