Za ta letni čas nizke temperature so presenetile obiskovalce Črnega Vrha nad Idrijo, kjer so se v nedeljo tekmovalci pomerili na šesti dirki pokala SloXcup, kategorije UCI C2. Dirka je bila mednarodno obarvana. V Elite+23 kategoriji sta zmagala Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING) in Daniele Braidot (CS CARABINIERI). Izmed Slovencev je bil najhitrejši Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM) na tretjem mestu. Za zmagovalcem je zaostal za 3 minute in 46 sekund.

»Od samega štarta sem šel res na polno. S trenerjem sva se namreč dogovorila, da naredim en res dober trening pred svetovnim pokalom Val di Sole. Štart mi je dobro uspel. Prva dva kroga sem bil za Braidotom z zaostankom 15-ih sekund, kar je odlično. Nato sem izgubil malo več. Kroge sem vozil kar konstantno, razen v šestem krogu sem imel nekaj tehničnih težav in sem izgubil približno dve minuti in s tem tudi posledično drugo mesto. Nato sem se ponovno podal v borbo in iztisnil vse moči iz sebe in končal na tretjem mestu, kar je zelo dobra popotnica za prihajajoč svetovni pokal. To je tudi prvi cilj, potem sledi državno prvenstvo in moj glavni cilj letos evropsko prvenstvo.«

Trasa ob smučišču Ski Bor je že nekaj let prizorišče dirke, lansko leto je bilo tudi prizorišče državnega prvenstva. Tokrat so organizatorji traso začinili še z dodatnimi objekti in odseki. Zjutraj so se na prilagojeni trasi pomerili najmlajši, kasneje pa izkušenejše kategorije.

Drugo mesto v Elite + U23 kategoriji je osvojil član Ukrajinske reprezentance Volodymyr Kozlovskyy ter tretje najhitrejši Slovenec Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM).

Tanja Žakelj (UNIOR DEVINCI FACTORY RACING) je zmagala v kategoriji Elite + U23 W. Drugo mesto je osvojila 19-letna Avstrijka Corina Druml (AASVO OAMTC), ki je za Tanjo zaostala za dobrih 6 minut. Tretja je bila Tina Perše (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U19 M je zmagal Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI), ki se je dan prej v sklopu reprezentančnih priprav udeležil dirke v Italiji.

»Danes je bilo težko, ker sem se dan prej udeležil dirke v Alpagu v Italiji. Proga je bila dolga 25 kilometrov in 1000 višinskih metrov, ampak je šlo. Danes sem vozil na domači progi, ki sem jo zelo natreniral. Zelo mi je pomagalo, ker so navijali z motorko in so se noge kar same vrtele.«

Drugi je bil Francoz Hugo Weiss (PIVOT EC ANDUZE) in tretji Italijan Marco Pavan (ROSTESE RODMAN ASD).

V kategoriji U19 W je bila Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM), ki se je prav tako dan prej udeležila dirke v Italiji, prehitra za konkurentke. Slabo minuto je za njo zaostala Avstrijka Anna Lena Wagner (GIANT STATTEGG), tretjeuvrščena Karmen Škiljić (BBK PAKOŠTANE) pa je zaostala za slabih pet minut.

V kategoriji Amaterji je zmagal Aleš Čibej (KK RAVNE). Drugo mesto je osvojil Žiga Blatnik (KK ZAVRŠNICA).

 

»Sem kar trpel. Če ne bi imel Simon Erjavec (CALCIT BIKE TEAM) tehničnih težav, bi bil verjetno tretji. Z njim sva si menjavala mesta, proga je zelo selektivna, ampak lepa. Od lanske je še bolj zahtevna, vendar je taka za vse. Sedaj bo treba še malo trenirat, potem pa je na vrsti državno prvenstvo, kjer bomo napadali stopničke. Je pa Čibej verjetno še vedno premočan za nas.«

Tretji je bil Evgen Pevec (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji Veterani 1 je prvo mesto osvojil Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Uroš Mikelj (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Matic Jazbec (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji Veterani 2 je bil najhitrejši Mitja Tancik (ENERGIJATEAM.COM), drugo mesto je osvojil Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI) ter tretje Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 3 je prvo mesto osvojil Francoz Christian Rolland (SC BRIANCON), drugi je bil Italijan Mauro Braidot (UC CAPRIVESI) in tretji Tine Zupan (SCOTT TEAM).

Med Veterankami Ana Podpečan (CALCIT BIKE TEAM) ni imela konkurence.

V kategoriji U17 M je zmagal Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Teo Pečnik (KK RAVNE) in tretji Ukrajinec Oleksandr Hudyma (Ukraine national team).

V kategoriji U17 W je prvo mesto osvojila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM).

»Štart mi je zelo dobro uspel. To je kar pomagalo, saj so me sotekmovalke na vzponih lovile in je bilo treba kar bežat. Spusti so mi šli zelo v redu, potem pa je bilo treba stisnit do konca. Moj cilj sedaj je državno prvenstvo in upam, da mi letos uspe. Do sedaj mi namreč še ni uspelo obleči majice državne prvakinje.«

Drugo mesto si je privozila Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Hrvatica Ida Trstenjak (BK„MURA AVANTURA“).

V kategoriji U15 M je zmagal Jure Rus, drugi je bil Miha Smrdel (oba MBK SPORTR.SI) in tretji Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U15 W je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Daša Mlakar in tretja Tina Smrdel (obe MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U13 M je bil najhitrejši Tine Terpin (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Filip Utranker (ŠD 2SIMPL) ter tretje Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U13 W je bila najhitrejša Hana Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA), druga je bila Nika Mikuž (MBK SPORTR.SI) in tretja Maruša Tereza Šerkezi (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 M je zmagal član italijanskega kluba CYCLING TEAM FRIULI Jakob Rencelj, drugi je bil Jaka Tominšek (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Jaka Utranker (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji U11 W je prvo mesto osvojila Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Ana Inkret (CALCIT BIKE TEAM).

 

V kategoriji U9 M je zmagal Jakob Krapež (CALCIT BIKE TEAM), drugi je bil Miha Dakskobler (KK PANTAL) in tretji Urban Lampe (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U9 W je bila najhitrejša Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in tretja Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U7 M je bil najhitrejši Lan Rupnik, drugo mesto je osvojil Filip Mikuž (oba MBK SPORTR.SI) ter tretje Jan Horvat (BBK ŠIŠMIŠ).

V kategoriji U7 W je bila najhitrejša Anamarija Kosec (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ema Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Neža Štrukelj (ŠKTD LOM).