Včeraj se je v Črnem vrhu nad Idrijo v organizaciji MBK Črni vrh, najstarejšega še delujočega gorskokolesarskega kluba, odvilo DP v Olimpijskem krosu.

Dirka se je začela z najmlajšimi kategorijami, ki so vozile kratki krog, nato so se dirke preselile na srednji in nato še na dolgi, članski krog. Ob petkovem deževju in nato sončnem ter suhem vremenu so bili pogoji na progi fenomenalni, poletno vročino pa je hladil prijeten veter. Mladi so prvič vozili dirko brez pedal na vpetje in že pokazali odlično tehniko kolesarjenja. V kategorijah U9 sta najhitreje vozila Anamarija Kosec in Lan Rupnik, v U11 pa Urban Lampe in Tajda Šoštarko. V kategoriji U7 letos nismo imeli predstavnikov.

_MG_9331

Dirka se je preselila na daljši krog, kjer je vozila kategorija U13. V najštevilčnejši kategoriji sta se najbolje odrezala Eva Terpin in Maks Majnik. Na štartu je bilo 32 tekmovalcev in tekmovalk. Majhne razlike med kolesarji so poskrbele za zanimivo dirkanje na progi, ki zahteva tako dobre klančarske sposobnosti, kot tudi izredno tehnično znanje.

_MG_9348

Kategorija U15 je vozila najprej enak krog kot kategorija prej, nato pa še dva skrajšana članska kroga. Med puncami je do suverene zmage prikolesarila Maruša Tereza Šerkezi, ki je brez napak odpeljala celotno dirko. Sledili sta ji Hana Gnezda na drugem in Nastja Ahačič na tretjem mestu. Boj za stopničke med fanti je bil bolj odprt. Tine Terpin je povedel od starta, nato pa izkoristil svoje tehnično znanje in hitrost na klanec, ter pozicijo ohranil do konca. Na drugem mestu je končal novinec Jakob Jere, ki je po štartu iz zadnje vrste uspešno prehiteval tekmece, nato pa sta si z Gašperjem Štajnarjem izmenjavala mesti. Gašper je v cilj prišel 13 sekund za Jakobom.

_MG_9423

_MG_9452

_MG_9482

Ko je vročina zares dobila svoj pomen in so sončni žarki prodrli tudi v najbolj skrite kotičke gozda, so se na progo podala dekleta kategorij Elite in U23, U19 in U17, za njimi pa še veterani in veteranke.
Po skupnem štartu deklet je takoj povedla Tanja Žakelj, sledile pa so ji Vita Movrin, Tamara Homar, Blaža Pintarič in Hana Kranjec Žagar. Tanja je nadaljevala v svojem tempu, približala se ji je tudi Blaža, mladinke pa so morale priznati premoč izkušenejšim tekmicam in tempo spustiti. Tanja in Blaža sta vozile vsaka svojo dirko do konca. Kot tretja je v članski kategoriji prikolesarila Vita Movrin. Tamara Homar, ki letos žal ni imela konkurence v kategoriji U19, je dirko vozilo v svojem tempu. Hana Kranjec Žagar je v prvem krogu padla, a tam še ni izgubila precejšne prednosti pred tekmicami. Sledile so tehnične težave, katere so jo porinile in prvega na tretje mesto. Po desetih letih je prvič ostala brez naslova državne prvakinje, zato pa je Nuša Moroz v kategoriji U17 obranila majico izpred lanskega leta. Na drugem mestu je sledila Daša Mlakar, na tretjem pa Hana.

_MG_9526

_MG_9626

_MG_9680

_MG_9588-2

V amaterskih kategorijah tudi letos ni bilo številčne konkurence. Tadej Sedar je s precejšnjo prednostjo ugnal Blaža Uršiča, na tretjem mestu pa je končal Jakob Kidrič.
Z lepo prednostjo je v kategoriji Vetrani 1 zmagal tudi Boštjan Hribovšek, sicer do letošnjega leta vedno kolesar kategorije Elite. Sledil mu je prav tako prestopnik iz članske v veteransko kategorijo Jure Belak, njemu pa selektor slovenske reprezentance v krosu, Matjaž Budin.
Med veterani druge kategorije je bil boj za zmago bolj odprt. Po tesnem obračunu, kjer sta večino dirke skupaj vozila Marko Čretnik in Mitja Tancik, koordinator pokala SloXcup, je za nekaj sekund zmagal slednji. Na tretjem mestu je končal Robert Blaznik.
Veterani 3 so bili še zadnji, ki so morali prevoziti 4 kroge. Prva tri mesta so zasedli Peter Vesel, Iztok Kuret in Valter Tomšič, med Veterani 4 pa smo imeli le dva tekmovalca, zmagovalca Tineta Zupana in Andreja Žavbija na drugem mestu.
Tako kot v najstarejši kategoriji, sta bila tudi med veterankami samo dve udeleženki. Zmagala je Ana Podpečan, na drugem mestu je končala martina Utranker.

_MG_9618

Nekaj do treh je pok pištole naznanil start še zadnje preizkušnje včerajšnjega dne. Na progo so se najprej podali kolesarji Elite in U23, nato pa U19. Kot zadnji so se na progo podali fantje iz U17.
Žan Pahor je vozil svojo dirko in pokazal svojo vztrajnost. Brez pogleda nazaj je pritiskal do cilja in se suvereno veselil zmage. Na drugem mestu je z nekaj težavami končal domačin Jure Rus, sledil mu je še en domačin, Miha Smrdel. Med dobitnike stopničk bi se verjetno uspešno vmešal tudi Marcel Gladek, a je po defektu v začetku dirke izgubil preveč časa.
Starejši mladinci so prikazali dobre vožnje in se vmes pomešali tudi med kolesarje U23. Jakob Klemenčič in Teo Pečnik sta bila v ospredju ves čas, nato pa je Klemenčič napadel in Pečnik mu ni mogel več slediti. V cilj je prikolesaril minuto kasneje. Dobro dirko je vozil tudi Blaž Žle, ki je končal pol minute za Pečnikom. Matic Kranjec Žagar tokrat ni pokazal pravih kart in je po napaki izgubil stik z Žletom.

_MG_9749

_MG_9816

_MG_9852

_MG_9924

V kraljevi kategoriji Elite je naslov branil Rok Naglič. Dobro konkurenco sta mu letos predstavljala Gregor Dimic in Rok Korošec, ki je sicer iz gorskega že nekaj časa nazaj presedlal na cestno kolo. Kljub temu je bil Naglič pripravljen na vse. Po začetki dirke sta Korošec in Dimic še držala stik z Nagličom, nato pa je v drugem krogu Naglič napadel in se odpeljal zmagi naproti. Z enakomernim tempom in brez napak je odpeljal popolno dirko ter ubranil naslov državnega prvaka. Za drugo mesto sta se spopadla Dimic in Korošec. Na klanec sta si bila zelo enakovredna, na spustih pa je rahlo prednost pridobival Dimic. V predzadnjem krogu je po spustu napadel Dimic in prednost ohranil do cilja.

_MG_9781

_MG_9871

_MG_9804

_MG_9912

_MG_9832

Korošcu je sledil Matevž Govekar iz kategorije U23, na drugem mestu v tej kategoriji je končal Mihael Štajnar, ki tako kot Govekar, usklajuje treninge na gorskem in cestnem kolesu. Na tretjem mestu je sledil Tilen Jagodič, ki se je uspešno vrnil po poškodbi iz lanskega leta.

_MG_9895

Hvala organizatorju za odlično izpeljano dirko, vsem udeležencem za zanimive predstave na progi ter vsem navijačem, ki ste glasno spodbujali vse kolesarje in kolesarke!

foto in besedilo: Simon Erjavec / SloXcup / Kolesarska zveza Slovenije