Kolesarski klub Črn trn je v sklopu Kolesarskega festivala Ajdovščina prvič v dogajanje vključil tudi XCO dirko. Kamnit in fizično zahteven teren je poskrbel za napeto dirkanje od starta do cilja.

 

Najmlajši

Dogajanje so na sončen in na trenutke vetroven dan odprli najmlajši. Po dolgem času so se na dirki pomerili tisti najmlajši, iz kategorije U7. Na krogu v bližini pumptracka sta se pomerila Žan Brovč in Lenarta Hafnerja (Calcit Bike Team), zmagal je Žan.

Za kategorijo U9 je bila proga speljana po dolgi cestni ravnini, nato pa v strm klanec in takoj na spust po progi za 4 kros. Razgibana trasa je najbolj ustrezala Anamirji Kosec (Calcit bike team) in Lanu Rupniku (MBK Črni Vrh). Pri dekletih je nastopila še Ema Tancik in dirko zaključila na drugem mestu, pri fantih pa sta na drugem in tretjem mestu končala Ožbej Lampe (MBK Črni Vrh) in Jakob Prezelj (KD Sloga 1902 Idrija).

_MG_1616

Kategorija U11 je vozila za odtenek daljši krog kot kategorija poprej, predvsem je bila razlika v dolžini klanca, ki so ga v celoti prevozili le najboljši. Med fanti je slavil Miha Drakskobler (MBK Črni Vrh), nato pa sta v tesnem dvoboju na drugem in tretjem mestu končala Aljaž Boškin (KD Sloga 1902 Idrija) in Jakob Krapež (Calcit bike team).
Med deklicami je Tajda Šoštarko (Calcit bike team) premagala Nežo Utranker (ŠD 2Simpl) in Ulo Ravnikar Bolčino (Calcit bike team), sicer novinko na tekmovanjih SloXcup.

S kategorijo U13 smo se preselili na srednji krog. Kolesarji so morali pred vstopom v krožno progo odpeljati še startni oziroma uvodni krog, ki je potekal po 4cross progi, nato pa so dirkali na tehničnem krogu, ki je vključeval tako naravne, kot umetne elemente in poskrbel za zanimivo dirko. Med fanti je ponovno slavil Maks Majnik (Calcit bike team) pred Jakom Utrankerjem (ŠD 2Simpl) in Lenartom Dejakom (Energijateam.com), med deklicami pa je bila najboljša Meta Tancik (Energijateam.com) pred Zojo Ravnikar Bolčino in Ano Inkret (Calcit bike team).

_MG_1668

Zadnja izmed mlajših kategorij, tista do 15 let, je bila italijansko obarvana. Nastopilo je 21 italijanskih kolesark in kolesarjev, ki so se vmešali v boje za najvišja mesta in pri fantih zasedli tudi prva tri mesta. Zmagal je Stefano Viezzi (ASD LIBERTAS CERESETTO), drugi je bil Stefano Sacchet (BETTINI BIKE TEAM) in tretji Andrea Barbisan (ASD BIKE PRO ACTION). Naši fantje so ob prevelikih napakah in močni konkurenci ostali praznih rok.
Med dekleti je slavila Maruša Tereza Šerkezi (Calcit bike team) pred dvema predstavnicama Italije: Nadio Casasolo (A.S.D. LIBERTAS CERESETTO) in Ilario Tambsoco (ASD JAM’S BIKE TEAM BUJA).

_MG_1761

Mladinske kategorije

Po podelitvi najboljšim iz zgornjih kategorij sta sledili dirki na velikem krogu. Uvodni krog, sestavljen iz strmega asfaltnega vzpona in skoraj celotnega spusta 4cross proge, je poskrbel za izogib gneči in je dodobra razvlekel kolono kolesarjev in kolesark.

V kategoriji deklet do 17 let je zmagala Daša Mlakar (MBK Črni Vrh) pred Italjankama Liso Canciani (ASD JAM’S BIKE TEAM BUJA) in Matildo Turina (HELLAS MONTEFORTE).

V kategoriji deklet do 19 let je slavila Tamara Homar (Energijateam.com), druga tekmica dirke ni zaključila.

_MG_1857

Med mlajšimi mladinci je slavil Pra’ Ettore (HELLAS MONTEFORTE), na drugem mestu je dirko končal Žan Pahor. Zmagovalca je določil fotofiniš. Na tretjem mestu je končal še en Italijan – Tommaso Cafueri (ASD ACIDO LATTICO TEAM).

Starejši mladinci z zahodnimi sosedi niso imeli pretiranega dela. Po napeti dirki, kjer so se mladinci vmešali tudi med najboljše članske kolesarje, se je zmagi naproti odpeljal Teo Pečnik (KK Ravne), sledil je Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh). Na tretjem mestu se je Klemenčiču močno približal Blaž Žle (Calcit bike team).

_MG_2026

Veterani

Pestro je bilo tudi v veteranskih kategorijah. Med veterani 1 sta bila v uvodnem krogu najhitrejša Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) in Italijan Daniel Pozzecco (Team Eppinger). Hribovšek tokrat ni imel lahkega dela, saj je v prvem krogu Italijan pospešil, a tempa Kamničana ni zdržal in je v cilj prišel na drugem mestu z zaostankom minuto in 7 sekund. Na tretjem mestu je dirko zaključil Matjaž Budin (MBK Črni Vrh).

_MG_1911

Med Veterani 2 je spet slavil Mitja Tancik (Energijateam.com), sledil mu je Robert Blaznik (MBK Črni Vrh), za njim pa je končal Aljoša Martinjaš (Calcit bike team).

Peter Vesel je suvereno dobil zmago v kategoriji Veterani 3, sledila sta mu domačin Lucjan Premrn (Izvir Vipava) in Bojan Kemperl (Calcit bike team).

Med Veterani 4 in Amaterji sta nastopila zgolj po en tekmovalec. Zupan Tine med veterani in Luca Comini v amaterski kategoriji.

Dirka Elite

Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory racing) na dirki v Ajdovščini žal ni imela prave konkurence in je dirko prevozila v svojem tempu. Na drugem je sledila Vita Movrin (Energijateam.com), na tretjem pa nina Mosser (ASVÖ ÖAMTC SC HERMAGOR).

_MG_1931

_MG_1885

Med člani se je pomerilo deset tekmovalcev, ki so prevozili uvodni krog in sedem velikih krogov. V prvem krogu sta bila najmočnejša Gregor Dimic (Energijateam.com) in Rok Naglič (Calcit bike team), ostali pa tempu niso zmogli slediti. Naglič je po defektu v prvem krogu izgubil vodstvo pred Gregorjem Dimicem in lovil s polno močjo, nato pa defekt na istem mestu ponovil še enkrat. Kljub dvojni menjavi je Naglič uspel z divjo vožnjo v zadnjih dveh krogih nadoknaditi izgubljen čas in  je v cilj pripeljal kot zmagovalec. Dimic je na drugem mestu končal z zaostankom štiridesetih sekund, tretji pa je bil Italijan Manuel Casasola (ASD TEAM VELOCIRAPTOR).

_MG_1947

_MG_2063

 

Celotne rezultate si lahko ogledate tukaj.

Dirka v Samoboru, ki je organizirana naslednji vikend, ne bo štela za pokal SloXcup, dirka v Završnici pa je odpovedana. Tako na koledarju zaenkrat ostajata dirki v Kočevju (XC Energija) in Vrtojbi.