Po letu dni je bil ponovno čas, da se tekmovalci v olimpijskem krosu pomerijo za naslove državnih prvakov. Tokrat je bilo prvenstvo organizirano na Črnem Vrhu in v boj za prestižno majico se je podalo tudi nekaj cestnih kolesarjev. Med njimi je najbolj izstopal nekdanji gorski kolesar Luka Mezgec, ki je dirko izkoristil za trening, poleg vsega pa osvojil še naslov državnega prvaka.

Najprej so nastopili najmlajši kolesarji, sledile so jim starejše kategorije. Razgibana proga je bila prilagojena starostnim kategorijam, vsebovala pa je precej vzpona.

V kategoriji Elite je bil najhitrejši Luka Mezgec (ORICA – SCOTT), drugo mesto je osvojil Boštjan Hribovšek (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Gregor Dimic (ENERGIJATEAM.COM).

»Ko sem v ekipi omenil, da bi dirkal zaradi treninga in zabave, so mi rekli naj uživam in srečno. Naslov državnega prvaka v krosu v Sloveniji mi pomeni veliko, ne vem, če je kdo izmed Slovencev že osvojil dva naslova hkrati.«
Nekaj časa je bil absolutno najhitrejši Rok Naglič (CALCIT BIKE TEAM), ki pa je na koncu tudi zaradi napake moral priznati premoč Mezgeca. Je pa postal državni prvak v kategoriji U23 M, drugi je bil Gregor Krajnc in tretji Peter Zupančič (oba CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U23+Elite W je zmago osvojila Tanja Žakelj (RAJD TREK / UNIOR TOOLS TEAM) in obdržala naslov državne prvakinje, druga je bila Tina Perše (CALCIT BIKE TEAM).

»Naslovov ne štejem, sem pa vesela, da lahko na vsaki dirki zastopam državo z dresom državne prvakinje. Tukaj ni velike konkurence, kar malo zmanjša pomen državnega prvenstva, vendar za kros vseeno veliko pomeni. Jaz pridem na dirko maksimalno motivirana, ne glede na to, ali imam konkurenco ali ne. Običajno je to zame del treninga, saj mi dirka služi kot priprava za svetovni pokal, danes mi je dirka zelo dobro uspela. Z današnjim dnem sem zadovoljna, saj se lahko tudi primerjam z ostalimi. Na progi sem dirkala letos prvič, en dan sem naredila nekaj krogov za trening, da sem jo spoznala.«
V kategoriji U19 M je postal državni prvak Matjaž Lozar (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Miha Klemenčič (MBK SPORTR.SI) in tretji David Ivartnik (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U19 W je nova državna prvakinja Vita Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

»Glede na to, da so mi pred enim tednom šivali koleno, sem danes štartala sicer na polno in potem držala svoj tempo. Šlo je in zadovoljna sem, da sem državna prvakinja. Proga je bila zelo strma, ampak našla sem svoj tempo in dobro zaključila dirko.«
V kategoriji Amaterke je nova državna prvakinja Andreja Strnad (SCOTT TEAM).

V kategoriji Amaterji je državni prvak Blaž Uršič (KK PANTAL), drugo mesto je osvojil Aleš Čibej (KK RAVNE) ter tretje Žiga Blatnik (KK ZAVRŠNICA).

V kategoriji Veterani 1 je državni prvak Marko Čretnik (GANESHA TEAM), drugi je bil Borut Rudolf (MBK SPORTR.SI) in tretji Matjaž Budin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji Veterani 2 je državni prvak Robert Blaznik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Aleš Boškin (MBK SPORTR.SI) in tretji Gregor Miklič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Veterani 3 je državni prvak Boštjan Brelih (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Tine Zupan (SCOTT TEAM) ter tretje Lucjan Premrn (IZVIR VIPAVA).

V kategoriji Veteranke je državna prvakinja Natalija Anderluh (BICIKEL.COM), druga je bila Ana Podpečan in tretja Mira Kranjec (obe CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U17 M je državni prvak Teo Pečnik (KK RAVNE), drugi je bil Jakob Klemenčič (MBK SPORTR.SI) in tretji Jakob Smolnikar (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U17 W je državna prvakinja Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U15 M je državni prvak Jure Rus, drugo mesto je osvojil Miha Smrdel (oba MBK SPORTR.SI) ter tretje Filip Zupanič (KD KM).

V kategoriji U15 W je državna prvakinja Nuša Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA), druga je bila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretja Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U13 M je državni prvak Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Ambrož Vovk (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Tine Terpin (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U13 W je državna prvakinja Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ivana Klemenčič in tretja Tina Smrdel (obe MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U11 M je državni prvak Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretji Žan Lopatič (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U11 W je državna prvakinja Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Nika Mikuž (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji U9 M je državni prvak Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Jakob Mlakar (MBK SPORTR.SI) ter tretje Filip Kutoša (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U9 W je državna prvakinja Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Neža Kobal (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Neža Janežič (ENERGIJATEAM.COM).

V kategoriji U7 M je državni prvak Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Tine Mlakar (MBK SPORTR.SI) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji U7 W je državna prvakinja Neža Vrhovnik Papler (CALCIT BIKE TEAM).

V kategoriji Hobi je zmagal Luka Homovec (TRDEGOJNE PRO RACING), drugo mesto je osvojil Simon Erjavec (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Blaž Dežela.