V Kočevju je potekala dirka v olimpijskem krosu, ki je štela za slovenski pokal, hkrati pa so najhitrejši po posameznih kategorijah postali državni prvaki.

Na startu se je zbralo preko 220 kolesarjev in kolesark, med njimi tudi nekaj kolesarjev iz sosednje Hrvaške in Avstrije, eden celo iz Brazilije.

Najprej so se na progo podale najmlajše kategorije, kasneje amaterji, veterani in veteranke, mladinke in ženske elite, moški do 23 let in elite moška kategorija.

Sončno in toplo vreme je dodalo piko na i odlično pripravljeni progi s tehnično zahtevnejšim »rocky gardnom«, ki se ga je veliko kolesarjev izognilo in se poslužilo daljše obvozne poti. Razgibana trasa je zahtevala odlično fizično pripravljenost, kar so opravičili vsi zmagovalci.

Najhitrejši absolutno je med bil med kategorijo pod 23 let in elite moškimi Gregor Krajnc, ki je bil vodilni že po prvem krogu. V cilj je prišel s 15 sekundami prednosti pred drugouvrščenim Rokom Nagličem in dvema minutama in 48 sekund prednosti pred tretjeuvrščenim Boštjanom Hribovškom, vsi Calcit bike Team.

Krajnc je tako v kategoriji do 23 let oblekel majico državnega prvaka, to pa je osvojil tudi Hribovšek v kategoriji elite.

Krajnc je po dirki povedal:

»Proga mi je bila všeč že pred dvema letoma. Tudi odpeljal sem jo podobno. Od štarta sem taktiziral, potem sem videl, na katerih delih sem hitrejši in tam napadal. Dirka je bila težka, zato se je bilo potrebno zbrat, sedaj pa so pred mano novi cilji, najprej svetovni pokal na Češkem.«

V kategoriji do 19 let je bil najhitrejši David Ivartnik (Energijateam.com), v kategoriji do 17 let pa je bil najhitrejši Miha Klemenčič (MBK Sportr.si).

V kategoriji elite ženske sta se pomerili Tanja Žakelj (Rajd Trek / Unior Tools) in Tina Perše (Calcit bike team), ki pa je imela tehnične težave in boja za majico državne prvakinje ni bilo.

Med mladinkami se je za najvišja mesta borila tudi avstrijska tekmovalka Nina Mosser (ASVÖ Öamtc SC Hermagor), ki pa ni ugnala naše najboljše kolesarke Vite Movrin (Energijateam.com). Movrinova je potrdila odlično pripravljenost in zasluženo prišla do naslova državne prvakinje v olimpijskem krosu. Prejšnji konec tedna je v dresu BTC City Ljubljana osvojila naslov državne prvakinje v dirki na čas, majica državne prvakinje v cestni vožnji pa se ji je zaradi padca na žalost izmaknila.
»V Kočevje sem prišla že v petek popoldne. Ogledala sem si progo, ki je bila zelo zanimiva, na nekaterih predelih tehnično zahtevna, spet drugje pa so se vlekli strmi klanci. Štartala sem dobro in že v začetku naredila manjšo razliko, ki sem jo s kroga v krog povečevala. Na progi nisem imela težav in sem na koncu s 6 minutno razliko pred drugo uvrščeno Avstrijko zmagala. Zahvalila bi se trenerju Gregiju, da me je odlično pripravil na državno prvenstvo. Utrujena vendar zadovoljna si želim, da bi se moja forma še stopnjevala in bi sezono odvozila brez poškodb.« je povedala Vita.

 

Največje presenečenje je bilo prvo mesto in majica državnega prvaka v veteranski kategoriji. Osvojil jo je Gregor Sikošek (JB Team), predvsem odličen cestni kolesar, tudi državni prvak v ciklokrosu.

 

Med veterani 2 je postal državni prvak Gregor Miklič (Calcit bike Team), med veterani 3 pa Peter Vesel  (Uni Team). V kategoriji veteranke in amaterke ni bilo konkurence. Državni prvakinji sta postali Mira Kranjec (Calcit bike Team) in Andreja Strnad (Scott Team).

V amaterski kategoriji je zmagal letošnji novinec v gorsko kolesarskih vrstah, ki je svojo prvo dirko odpeljal v Završnici, Matija Rimahazi (KK Završnica).

Ostala osvojena prva mesta in naslovi državnih prvakov:

U15

Teo Pečnik (KK Ravne)

Ana Janežič (Energijateam.com)

U13

Jure Rus (MBK Sportr.si)

Hana Kranjec Žagar (Calcit bike Team)

U11

Jan Boltar (Calcit bike Team)

Meta Janežič (Energijateam.com)

U9

Jaka Tominšek (Calcit bike Team)

Eva Terpin (MBK Sportr.si)

U7

Aljaž Boškin (KD Sloga 1902 Idrija)

Ela Križan (Energijateam.com)