Mednarodna dirka v olimpijskem krosu (UCI C2) je na Roglo privabila 260 tekmovalcev iz 10-ih držav.

V elite moški kategoriji je na štartu stalo 31 kolesarjev, v elite ženski kategoriji pa 6 kolesark.

 

Prvo mesto je v sedmih krogih dolžine 4 kilometre osvojil Rus Anton Sintsov (JBG-2 ProfessionaL MTB Team), drugo Avstrijec Alexander Gehbauer (RC Fitstore24 ARBÖ ASKÖ Klagenfurt), sicer favorit dirke, a se mu je prvo mesto izmaknilo zaradi predrte pnevmatike. Na tretje mesto je prišel najvišje uvrščeni Madžar na UCI lestvici András Parti (Waberer’s Evopro MTB Team).

 

»Dirko sem dobro začel. Prva dva kroga sicer nismo vozili zelo hitro, saj je bilo precej vetra in nihče ni hotel prevzeti pobude. Potem sem napadel in naredil 40 sekund prednosti, ki sem jo obdržal do zadnjega kroga, ko sem imel defekt. Tako sem končal kot drugi, vendar mi je bila dirka vseeno zelo všeč. Jutri imam dirko v Avstriji ranga UCI C1, naslednji teden me čaka svetovno prvenstvo na Češkem in vem, a sem dobro pripravljen.« je po dirki povedal Gehbauer.

 

Najboljši Slovenec je bil Rok Naglič na petem mestu, Boštjan Hribovšek (oba Calcit bike team) pa je dirko zaključil na osmem mestu. Kljub odličnem začetku pa je že v prvem krogu nekaj odločilnih minut zaradi zlomljene sedežne opore izgubil njun klubski kolega Gregor Krajnc, kar kljub odlični vožnji v nadaljevanju ni bilo dovolj za osvojitev UCI točk. Dirko je končal na 12. mestu.

 

Med žensko elite kategorijo, ki se je pomerila v 4 krogih dolžine 4 kilometre, je bila najhitrejša Ukrajinka Jana Belomojna (CST Superior Brentjens MTB Racing Team). Drugo in tretje mesto sta osvojili Slovenki, Tanja Žakelj (Rajd Trek / Unior Tools team) in Tina Perše (Calcit bike team).

 

»V drugem krogu je Jana pospešila v trenutku, ko je prišel mimo prvi amater, jaz pa sem vozila s svojim tempom. Razlika je ostala, sicer sem se borila in dirko optimalno odvozila. Naredila sem korak naprej, zato sem zadovoljna. Sedaj odhajam na Češko, kjer bo številna podpora tudi s strani slovenskih navijačev.« je povedala Žakljeva.

 

V kategoriji do 19 let sta bila na prvem in tretjem mestu Ukrajinca Pavlo Lukan in Anton Bukley, drugo mesto je osvojil Hrvat Josip Meštrić (BK Maraton Kreidler Novi Marof). Najboljši Slovenec je bil David Ivartnik (Energijateam.com) na 4. mestu.

 

V kategoriji do 17 let si je minuto in 6 sekund prednosti pred drugouvrščenim klubskim kolegom Matjažem Lozarjem (MBK Sportr.si) priboril Matevž Govekar. Tretje mesto je osvojil Hrvat Stjepan Hunjak (BK Maraton Kreidler Novi Marof).

 

Med mladinkami je pričakovano zmagala Vita Movrin (Energijateam.com). Druga je bila Nika Dečman (Calcit bike team) in tretja Hrvatica Ema Filipović (BGK Tuškanac).

 

Skupaj z elite žensko kategorijo so se na progo podali tudi amaterji in veterani ter veteranke. Med amaterji je slavil Marko Čretnik (Ganesha Team), drugi je bil Alen Štucin (MBK Sportr.si), tretji pa Žiga Maretič (KK Postojna).

Pri veteranih 1 je bil najhitrejši Uroš Mikelj (Calcit bike team), drugi je bil Mitja Černe (Deš Fleš), tretji pa Matic Jazbec (ŠD 2Simpl).

Med veterani 2 je bil najhitrejši Damjan Utranker (ŠD 2simpl), drugi je bil Robert Blaznik (MBK Sportr.Si), tretji pa Aljoša Martinjaš (Calcit bike team).

V najizkušenejši veteranski kategoriji je bil najhitrejši Tine Zupan (Scott Team), mesto za njim Bojan Kemperl (Calcit bike team), tretje mesto pa je osvojil Aleš Boben (MTB Trbovlje Specialized).

 

Med veterankami je tekmovala Mira Kranjec (Calcit bike team) brez konkurence.

 

Dirko so odprli najmlajši kolesarji. V kategoriji do 7 let sta na najvišjih stopničkah stala Boškin Aljaž (KD Sloga 1902 Idrija) in Tajda Šoštarko (Calcit bike team). Druga sta bila Rupnik Rene (MBK Sportr.si) in Ela Križan (Energijateam.com), tretja pa Mlakar Tine (MBK Sportr.si) in Neža Utranker (ŠD 2simpl).

 

Sledila je kategorija do 9 let, v kateri sta na prvih dveh stopničkah pri dečkih stala člana Calcit bike teama Jaka Tominšek in Maks Majnik. Tretje mesto je osvojil Jaka Utranker (ŠD 2Simpl). Med deklicami je bila najhitrejša Eva Terpin (MBK Sportr.si), druga Meta Tancik (Energijateam.com) in tretja Ana Inkret (Calcit bike team).

 

V kategoriji do 11 let je med dečki slavil Tine Terpin (MBK Sportr.si), drugi je bil Filip Boškin (KD Sloga 1902 Idrija) in tretji Žan Lopatič (Calcit bike team). Med deklicami je prvo mesto osvojila Meta Janežič (Energijateam.com). Druga je bila Hrvatica Amelie Lipovac (BK Montes) in tretja Nika Mikuž (MBK Sportr.si).

 

V tej kategoriji so se pomerile tudi deklice do 13 let. Prvouvrščena Daša Mlakar in tretjeuvrščena Elizabeta Habe prihajata iz kluba MBK Sportr.si. Drugo mesto pa je osvojila Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team). Pri dečkih do 13 let je bil najhitrejši Luka Janežič pred Žanom Pahorjem (oba Energijateam.com). Tretje mesto je osvojil Miha Smrdel (MBK Sportr.si).

 

Med dečki do 15 let je bil ponovno najhitrejši Teo Pečnik (KK Ravne). Drugo mesto je osvojil Jakob Klemenčič (MBK Sportr.si) in tretje Jaka Starman (Calcit bike team). Pri deklicah je bila najhitrejša Ana Janežič, druga je bila Tamara Homar (obe Energijateam.com) in tretja Hrvatica Anja Nadu (BK Montes).

 

Naslednja dirka pokala SloXcup je 24. julija v Lešah.