Športno društvo Energija je, kot smo vajeni, pripravila zadnjo dirko SloXcup mladih, ki je sezono podaljšala v oktober. Glede na septembrsko vreme je bila to odlična odločitev in poleg prijetnega vzdušja je tekmovalcem dobre pogoje za dirko pričaralo tudi sonce.

Na že znanem prizorišču, v športnem parku v Mengšu, so se najprej pomerile najmlajše kategorije. Proga dirke je bila pretežno ravninska in ne preveč zahtevna. Starejše kategorije pod 15 in 17 let so imele progo speljano skozi gozd in po trim stezi, na progi pa so bile poleg naravnih tudi umetne ovire.

V kategoriji do 17 let je zmago na domačem terenu osvojil Jakob Smolnikar (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Blaž Žle (CALCIT BIKE TEAM) in tretji Teo Pečnik (KK RAVNE).

»Domača tekma, ki je bila super. Bila je ravno zame, ravninska, s kratkimi klanci. Videlo se je, da je drugih zmanjkovalo na ravnini in to sem jaz v zadnjem krogu tudi izkoristil. Tako mi je uspelo zmagat zadnjo dirko v sezoni, ki sem jo začel v redu, vmes je bilo malo slabše, mi pa je današnja zmaga dala motivacijo za naslednjo sezono,« je povedal Smolnikar.

V kategoriji do 17 let je med mlajšimi mladinkami potekal hud boj za zmago, ki jo je na koncu osvojila Ana Janežič (ENERGIJATEAM.COM), druga je bila Tamara Homar (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Jana Filipović (BK BIKER).

V kategoriji do 15 let med dečki je bil najhitrejši Jure Rus (MBK SPORTR.SI), drugo mesto je osvojil Nace Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA) ter tretje Miha Smrdel (MBK SPORTR.SI). Med dekleti je prvo mesto osvojila Daša Mlakar (MBK SPORTR.SI), druga je bila Nuša Moroz (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretja Ema Movrin (ENERGIJATEAM.COM).

»S tekmo sem zelo zadovoljna, saj mi je uspelo zmagat. Zelo dobro sem se počutila, proga mi je bila všeč. Ni bila zelo tehnična in se jo je dalo hitro odpeljat. Dobro je bilo tudi, ker je bila suha. S sezono sem kar zadovoljna, sem dosegla skupno drugo mesto,« je povedala zmagovalka v kategoriji Mlakarjeva.

V kategoriji do 13 let na prvem mestu med dečki in deklicami ni bilo presenečenj. Na najvišji zmagovalni stopnički sta stala najboljša kolesarja te kategorije Žan Pahor (ENERGIJATEAM.COM) in Hana Kranjec Žagar (CALCIT BIKE TEAM). Med dečki je drugo mesto osvojil Ambrož Vovk (CALCIT BIKE TEAM), ki se je zelo približal zmagovalcu, na tretjem mestu pa je v cilj prišel Tine Terpin (MBK SPORTR.SI). Pri deklicah pa je drugo mesto osvojila Tina Smrdel (MBK SPORTR.SI) in tretje Ivana Klemenčič (MBK SPORTR.SI).

V kategoriji do 11 let je med dečki prvo mesto osvojil Jurij Zupanič (ENERGIJATEAM.COM), drugi je bil Filip Boškin (KD SLOGA 1902 IDRIJA) in tretji Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI). Med deklicami je prvo mesto osvojila Eva Terpin (MBK SPORTR.SI), druga je bila Meta Tancik (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Hana Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji do 9 let je bil najhitrejši Maks Majnik (CALCIT BIKE TEAM), drugo mesto je osvojil Lenart Dejak (ENERGIJATEAM.COM) ter tretje Amadej Cigale (MBK SPORTR.SI). Med deklicami je prvo mesto osvojila Tajda Šoštarko (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Ula Ravnikar Bolčina (CALCIT BIKE TEAM) in tretja Neža Kobal (ENERGIJATEAM.COM).

 

V kategoriji do 7 let, ki se je na progo podala prva, je prvo mesto osvojil Lan Rupnik (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Urban Dejak (ENERGIJATEAM.COM) in tretji Žan Šekoranja (CALCIT BIKE TEAM). Med deklicami je prvo mesto osvojila Neža Vrhovnik Papler (CALCIT BIKE TEAM), druga je bila Kaja Pevec (ENERGIJATEAM.COM) in tretja Gaja Benda (ENERGIJATEAM.COM).

V zadnjem štartu so se kategoriji do 17 let pridružili še štirje kolesarji v kategoriji open, kjer je bil najhitrejši Damjan Utranker (ŠD 2SIMPL), drugo mesto je osvojil Mihael Štajnar (CALCIT BIKE TEAM) ter tretje Luka Lakota (KK ZAVRŠNICA).

Tekmovanje se je končalo z dirko poganjalčkov, kjer so se tokrat za zmago borili samo dečki.