Na zadnji, zelo vroč avgustovski vikend se je v neposredni bližini Grožnjana ponovno iskalo izgubljeno ovco.  Mednarodna dirka v olimpijskem krosu je bila zadnja v sklopu pokala SloXcup, štela pa je tudi za hrvaški pokal. Dirka je vsako leto zelo dobro obiskana, letos je bila udeležba predvsem v elite in kategoriji pod 23 let zaradi svetovnega pokala v Val di Sole malo okrnjena.

Dirko so otvorile kategorije do 13 let, nato pa so se na traso podale vse do kategorije do 17 let, sledili so jim veterani in rekreativci.

Skupaj so se pomerili mlajši člani in elite kategorija ter mladinci in mladinke do 19 let. Kot zadnji pa so se med seboj pomerili najmlajši, starosti do 7, 9 in 11 let.

Razgibana prašna trasa je bila v vročini še bolj zahtevna, skale in trnje pa so povzročili tudi nekaj odstopov zaradi počenih pnevmatik. Dolžina in zahtevnost trase je bila prilagojena starosti tekmovalcev, na najdaljši trasi, dolgi 28,8 kilometrov sta se pomerili elite moška kategorija in kategorija do 23 let. V tej kategoriji je bil najhitrejši Maximillian Holz (German Technology Racing Team), drugi je bil Felix Ritzinger (SU Bikestore Team) in tretji Zsombor Palumby (Waberer’S Evropro MTB Team). Najboljši Slovenec je bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team), ki se je uvrstil takoj za prvo trojico.

»Zelo težka dirka, kjer je proga na treningu zgledala precej tekoča, na dirki pa je bilo drugače. Drugi del sezone ne podrejam toliko treningom in dirkam, zato sem z rezultatom zadovoljen. Tekmujem pa bolj z užitkom, rezultati bodo že prišli. S to dirko se končuje slovenski pokal, čaka me še Vršič, štafetna dirka v Dolomitih in še nekaj drugih dirk,« je povedal Hribovšek.

 

V elite ženski kategoriji nismo imeli slovenskih predstavnic. Zmagala je Gorana Težak (Adrenalina MTB Team), druga je bila Lejla Tanovic (SMF Team) in tretja Zorana Težak (Adrenalina MTB Team).

 

V kategoriji do 19 let je zmagal Tim Wollenberg (Stevens-Schubert R.T.). Drugo mesto je osvojil Matevž Govekar (MBK SportR.si), tretje pa David Ivartnik (Energijateam.com). Med dekleti je zmagala Vita Movrin (Energijateam.com), druga je bila Ania Žufić (BK Maraton Kreider) in tretja Eszter Bereczki (Carcover Racing Team).

 

V kategorji do 17 let je svojo odlično pripravljenost ponovno opravičil Teo Pečnik (KK Ravne), drugo mesto je osvojil Jakob Klemenčič (MBK SportR.si) in tretje Blaž Žle (Calcit bike team). Pri dekletih je bila najhitrejša Ana Janežič (Energijateam.com), druga je bila Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš), tretja pa Karmen Škiljić (BBK Pakoštane).

 

Med veterani A je zmagal Matjaž Budin (MBK SportR.si), ki je lep zgled mladim članom njegove  ekipe. Drugi je bil Matic Jazbec (ŠD 2SIMPL) in tretji Dalibor Babić.

 

Člani ekipe MBK SportR.si so si med veterani B razdelili prva tri mesta. Najhitrejši je bil Aleš Boškin, drugi je bil Robert Blaznik in tretji Primož Štrancar. Med veterani C je do zmage prišel Francoz Christian Rolland (SC Briancon), drugi je bil Janez Vovk (Calcit bike team) in tretji Denis Bukovac (BK Novigrad).

 

Med veterani D sta se pomerila dva kolesarja. Gršo Mataija (BK Crikvenica) je bil hitrejši od Ćira Gomojića (MTB Istra Pazin).

 

Med rekreativci je zmagal Andrea Đurđević, drugi je bil Evgen Pevec (Energijateam.com) in tretji Milko Zec.

 

V kategoriji do 13 let je prepričljivo zmagal Žan Pahor (Energijateam.com), drugi je bil Ambrož Vovk (Calcit bike team) in tretji Tine Terpin (MBK SportR.si).

 

Med dekleti pa je ponovno zmagala Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team). Drugo mesto je osvojila Tamara Kae Polick (MTB Club Gaerne), tretja pa je bila Tina Smrdel (MBK SportR.si).

 

Med dečki do 14 let je zmagal Mattia Marini (A.S.D. Bikers for ever team), drugi je bil Matija Trstenjak (BK Mura Avantura) in tretji David Jagodič (Calcit bike team).

 

Med dečki do 15 let je na prvo stopničko prav tako stopil Slovenec. Najhitrejši je bil Jure Rus (MBK SportR.si), drugi je bil njegov klubski kolega Miha Smrdel in tretji Eric Mendo (A.S.D. Bikers for ever team). Med dekleti pa je zmagala Čehinja Karolina Bedrnikova (Dukla Praha), druga je bila Anja Nadu (BK Montes) in tretja Daša Mlakar (MBK SportR.si).

 

Pri najmlajši kategoriji je Lan Rupnik (MBK SportR.si) premagal štiri kolesarje, drugi je bil Urban Dejak (Energijateam.com) in tretji Žan Šekoranja (Calcit bike team). Med deklicami je zmagala Neža Vrhovnik Papler (Calcit bike team). Druga je bila Neža Utranker (ŠD 2SIMPL) in tretja Kaja Pevec (Energijateam.com).

 

V kategoriji do 9 let je bil najhitrejši Maks Majnik (Calcit bike team), drugi je bil Lenart Dejak (Energijateam.com) in tretji Jakob Mlakar (MBK SportR.si). Med deklicami pa sta prvi dve mesti osvojili članici Calcit bike teama Tajda Šoštarko in Ula Ravnikar Bolčina, tretje mesto pa je osvojila Metka Mrak (KD Sloga 1902 Idrija).

 

V kategoriji do 11 let so bile zmagovalne stopničke obarvane slovensko. Med dečki je zmagal Jurij Zupanič (Energijateam.com), drugi je bil Jernej Rudolf (MBK SportR.si) in tretji Juš Ažman (KK Završnica). Pri deklicah pa sta prvo in tretje mesto osvojili članici MBK SportR.si Eva Terpin in Nika Mikuž, drugo pa članica Energijateam.com Meta Tancik.