Ledine so bile prizorišče druge pokalne dirke SloXcup, tokrat v kratkem krosu. Domače dirke ni izpustila Tanja Žakelj (Rajd Trek / Unior Tools Team), ki progo odlično pozna in ji seveda ni povzročala težav. Vremenski pogoji tekmovalcem niso bili najbolj naklonjeni, saj so jih pričakale nizke temperature, dež in blatna proga.

S štartom mladink, elite žensk, amaterjev in veteranov se je dirka začela v dežju, ki se je, razen padcev zaradi mastne proge, končala brez poškodb. Med elite ženskami je, kot omenjeno, zmagala Žakljeva, druga je bila Tina Perše (Calcit bike team).

Med mladinkami je prvo mesto osvojila Vita Movrin (Energijateam.com), druga je bila Nika Dečman, tretja Eva Jagodič (obe Calcit bike team).

Med amaterji je bil najhitrejši Alen Štucin (MBK sportR.si), ki je prehitel člana KK Završnice Jureta Prešerna, na tretje mesto pa se je uvrstil Evgen Pevec (Energijateam.com).

Med veterani 1 je slavil Mitja Černe (Deš Fleš), ki je tokrat za 17 sekund prehitel Matjaža Budina (MBK sportR.si). Tretji je bil Uroš Mikelj (Calcit bike team), ki je za prvouvrščenim zaostal za 2 minuti in 14 sekund.

Veteranska kategorija 2 je imela na štartu pet tekmovalcev. Najhitrejši med njimi je bil Gregor Miklič (Calcit bike team), ki je za 4 sekunde ugnal Damjana Utrankerja (ŠS 2Simpl), tretji pa je bil Marko Škarja (Energijateam.com).

Veterani 3 so vsi stali na stopničkah. Prvi je bil Tine Zupan (Scott team), drugi Bojan Kemperl (Calcit bike team) in tretji Jernej Šinigoj (KK Ravne).

 

Nato je na progo prišla najmočnejša kategorija, moški elite, skupaj s kategorijo pod 23 let, z njimi pa so se na progi borile tudi kategorije do 19 in 17 let. Zmagovalec je postal Gregor Krajnc. Z minuto in 47 sekundnim zaostankom je v cilj prišel najhitrejši kategorije pod 23 let Peter Zupančič, tretji, s tremi minutami in 44 sekund zaostanka pa je bil Rok Naglič (vsi Calcit bike team).

 

Krajnc je o dirki povedal: »V Ledinah je vedno lepo vzdušje tudi v slabšem vremenu. Počutil se nisem najbolje, saj sem rahlo prehlajen, a sem se kljub temu počutil močnega. Od štarta sem naredil razliko in vozil svojo dirko. Ob spolzkem terenu sem ostajal vseskozi zbran. Proga se je sušila,  spremenil sem nekaj linij, tako sem se utrdil v vodstvu in v zadnji krog prišel sproščeno. Se že veselim naslednjega SloXcup pokala v Kamniku.«

 

V kategoriji do 17 let je zmagal Matevž Govekar (MBK sportR.si), mesto za njim pa je bil njegov klubski sotekmovalec Miha Klemenčič. Tretje mesto je osvojil Hrvat Stjepan Hunjak (BK Maraton Kreidler Novi Marof).

Matevž je po dirki povedal: »Proga je bila težka. V četrtek smo imeli trening na progi, vendar v povsem drugačnih pogojih. Danes je bilo mokro in veliko blata. Nekaj delov se je lahko zvozilo, nekaj ne. Sem pa s svojo vožnjo zelo zadovoljen.«

 

V kategoriji do 19 let je zmagal Blaž Govekar (MBK sportR.si), ki si je pred Davidom Ivartnikom (Energijateam.com) priboril 57 sekund prednosti. Tretje mesto je odšlo na Hrvaško, osvojil ga je Josip Meštrić (BK Maraton Kreidler Novi Marof).

 

Med mlajšimi kategorijami je med dečki do 15 let slavil Teo Pečnik (KK Ravne) pred Aleksandrom Podpečanom (Energijateam.com) in Jako Starmanom (Calcit bike team). Pri deklicah do 15 let so si mesta razdelile tri tekmovalke. Prva je bila Ana Janežič, druga Tamara Homar (obe Energijateam.com), tretja pa je bila Hrvatica Ida Trstenjak (Biciklistički klub „Mura Avantura“).

V kategoriji do 13 let je bilo na štartu 25 kolesarjev. Najhitrejši med njimi je bil Žan Pahor (Energijateam.com) pred Juretom Rusom in Mihom Smrdelom (MBK sportR.si).  Med osmimi deklicami je bila najhitrejša Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team) pred Nušo Moroz (KD Sloga 1902 Idrija) in Dašo Mlakar (MBK sportR.si).

Med dečki do 11 let je Tine Terpin (BMK sportR.si) premagal Jana Boltarja (Calcit bike team), tretje mesto pa je osvojil Job Brecelj (Energijateam.com). Meta Janežič (Energijateam.com) je zmagala med deklicami do 11 let, druga je bila Hana Gnezda (KD Sloga 1902 Idrija), tretja pa Nika Mikuž (MKB sportR.si).

Med dečki do 9 let sta prvi dve mesti osvojila Nik Auer in Maks Majnik iz Calcit bike teama, tretji pa je bil Jaka Utranker (ŠD 2 Simpl).

Med deklicami do 9 let je Eva Terpin (MBK sportR.si) premagala Meto Tancik (Energijateam.com) in tretjeuvrščeno Ano Inkret (Calcit bike team).

V najmlajši kategoriji je zmagal Rene Rupnik (MBK sportR.si), drugi je bil Jakob Krapež (Calcit bike team), tretji pa Tine Mlakar (MBK sportR.si). Pri deklicah pa je bila med tremi kolesarkami najhitrejša Tajda Šoštarko (Calcit bike team), druga je bila Ela Križan (Energijateam.com), tretja pa Neža Vrhovnik Papler (Calcit bike team).

Tretja dirka za SloXcup je v Kamniku dne 30. aprila 2016.

 

Foto: Frane Kranjec