V Grožnjanu na Hrvaškem so se kolesarji pomerili na zadnji dirki SloXcup pokala XCO Izgubljena ovca, mlade pa čakajo še tri dirke na slovenskih tleh. Tokrat je bila dirka zaradi močnega deževja dan prej bolj podobna ciklokrosu. Kolesarji so namreč večino trase pretekli, saj je bilo le malo delov trase voznih.

V skupni kategoriji članov in mlajših članov je zmagal Slovak Martin Haring (Slovak national team), drugo mesto je osvojil Ukrajinec Dmytro Titarenko, tretje pa Čeh Michael Zetak (EXPRES CZ SCOTT TEAM KOLIN). Najboljši Slovenec je bil Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) na 8. mestu z zaostankom 2:05:50.

Kolesarji so se na dirki pomerili na trasah različnih dolžin. Najmlajši so se pomerili na 590 metrski trasi, kratka trasa je bila dolga 2 kilometra s 40 metri višinske razlike, najdaljša pa je bila dolga 4,1 kilometra z višinsko razliko 155 metrov.

V ženski kategoriji ni bilo Slovenk. Zmagala je Čehinja Lucie Veselá (GT OPPORTUNITY BRNO), druga je bila Ukrajinka Maria Sherstiuk (UKRAINE NATIONAL TEAM), tretja pa Hrvatica Gorana Težak (ADRENALINA MTB TEAM). Obe sta za zmagovalko zaostali za en krog.

Med amaterji je bil najhitrejši Žiga Blatnik (KK Završnica), drugo mesto je osvojil Evgen Pevec (Energijateam.com), ki je za zmagovalcem zaostal za 44 sekund. Tretje mesto pa je z zaostankom 5:13 minut zasedel Simon Erjavec (Calcit bike team).

Med veterani A je bil najhitrejši Matic Jazbec (ŠD 2Simpl).

»Pogoji so bili zelo zahtevni, težki. Od vseh štirih kilometrov se je dalo peljati samo 300 metrov, tako so imeli prednost tisti, ki veliko tečejo. Kolo je bil težko vsaj 25 kilogramov zaradi blata, zato ga je bilo potrebno ves čas čistit. Sem bil kar hiter na spustih, vozil sem kot se je dalo optimalno. Danes zaradi blata niso bili v prednosti tisti z znanjem tehnike, ampak najhitrejši tekači. Sem zadovoljen.«

Drugo mesto je z zaostankom 2:35 minut osvojil član Calcit bike teama Uroš Mikelj, tretje mesto pa Luka Vodopivec (MBK SPORTR.SI), ki je zaostal že za več kot 11 minut.

Kot vedno je v kategoriji veterani B progo odlično odpeljal Mitja Tancik (Energijateam.com), saj je bil nepremagljiv za tekmece. Minuto in 41 sekund za njim je v cilj prišel Mitja Černe (Deš Fleš), kot tretji pa Valter Tomšič (Calcit bike team) z zaostankom 4:32 minut.

Med veterani c je zmagal Tine Zupan (Scott team).

»Taka dirka je dirka za stare mačke. Zelo sem zadovoljen. Treba je bilo vozit 80% z glavo, izbrati prave gume, potem je bila na vrsti šele moč. Take dirke tako sproščeno že dolgo nisem peljal. Sem na višku forme, kot zgleda. Proga je bila prava. Tehnično zahtevna, 80% je je bilo treba preteč. Tu pride v poštev dober tek in obvladanje ciklokrosa.«

Drugo in tretje mesto sta osvojila Italijan in Francoz Giuliano Brancati in Christian Rolland, četrto mesto pa je osvojil Bojan Kemperl (Calcit bike team). Med veterankami Ana Podpečan (Calcit bike team) ni imela konkurence.

V kategoriji do 19 let je zmagal Jakob Smolnikar (Energijateam.com), drugi je bil Ukrajinec Genadiy Moiseev z zaostankom 2:22 minuti, tretje pa Matevž Govekar (MBK SPORTR.SI) z zaostankom 8:32 minut. Med dekleti je bila najhitrejša Avstrijka Nina Mosser (ASVÖ ÖAMTC SC HERMAGOR). Za drugo mesto sta se borili Ukrajinka Oleksandra Logvinyuk in Larisa Bošnjak (BBK ŠIŠMIŠ). Močnejša je bila Ukrajinka. Na četrto mesto se je uvrstila Nika Dečman (Calcit bike team), ki je za zmagovalko zaostala za krog.

V kategoriji do 17 let je bil najhitrejši Blaž Žle, član ekipe Calcit bike team.

»Samo blato. V prvi klanec sem jim ušel in je šlo tako, kot sem računal, vendar sem celo progo pretekel. Sem pa z rezultatom zelo zadovoljen.«

Drugo mesto je osvojil Teo Pečnik (KK Ravne), tretjo pa Nejc Hribar (Calcit bike team). Med dekleti je zmagala Tamara Homar pred Ano Janežič (obe Energijateam.com) in Hrvatico Anjo Nadu (BK Montes).

V kategoriji do 15 let, ki se zaradi napake organizatorja preskusila na daljši trasi, je zmagal Jure Rus (MBK SportR.si), drugi je bil Hrvat Ivan Okmažić (BK Makarska) z zaostankom minuto in 32 sekund. Tretji pa je bil Miha Smrdel (MBK SportR.si) z zaostankom minuto in 40 sekund. Med dekleti je zmagala Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team), druga je bila Nuša Moroz (KD Sloga 1902 Idrija) z zaostankom 2:19 minut, tretja pa Ivana Klemenčič (MBK SportR.si) z zaostankom 3:30 minut.

Tokrat so se v kategoriji do 14 let pomerili tudi slovenski kolesarji. Najhitrejši je bil Žan Pahor (Energijateam.com), drugi je bil Ambrož Vovk (Calcit bike team) z minuto in 19 sekund zaostanka, tretji pa je bil Marcel Gladek (MBK SportR.si), ki je za zmagovalcem zaostal za minuto in 35 sekund.

V kategoriji do 13 let je zmago osvojil Tine Terpin (MBK SPORTR.SI), drugi je bil Filip Utranker (ŠD 2SIMPL), tretji pa Jernej Rudolf (MBK SPORTR.SI). Med deklicami je bila najhitrejša Italijanka Zina Kasandra Polick (MTB CLUB GAERNE), druga je bila Hrvatica Mirta Pušec (BK MONTES) in tretja Italijanka Tamara Kae Polick (MTB CLUB GAERNE). Četrto mesto je osvojila prva Slovenka Hana Gnezda (KD SLOGA 1902 IDRIJA).

V kategoriji do 11 let je zmagal Maks Majnik (Calcit bike team), drugi je bil Jaka Utranker (ŠD 2 Simpl), tretji pa Lenart Dejak (Energijateam.com). Med deklicami je zmagala Eva Terpin (MBK SportR.si), druga je bila Meta Tancik (Energijateam.com) in tretja Ana Inkret (Calcit bike team).

V kategoriji do 9 let sta zmagala Jakob Krapež in Tajda Šoštarko (oba Calcit bike team). Drugo mesto sta osvojila Urban Lampe (MBK SportR.si) in Neža Utranker (ŠD 2Simpl), tretja pa Luka Rupnik (MBK SportR.si) in Kaja Pevec (Energijateam.com).

V kategoriji do 7 let je zmagal Lan Rupnik, drugi je bil Filip Mikuž, tretji pa Ožbej Lampe (vsi MBK SportR.si). Med deklicami sta se pomerili dve tekmovalki. Zmagala je Anamarija Kosec (Calcit bike team) pred Emo Tancik (Energijateam.com).

Naslednja pokalna dirka bo dirka mladih v nedeljo, 9. septembra v Ravnah na Koroškem.