V nedeljo je v sosednji Hrvaški potekala dirka za SloXcup in hrvaški pokal, štela pa je tudi za UCI točke, kar je v Samobor privabilo kar nekaj tujih tekmovalcev, med njimi tudi enega od favoritov, Avstrijca Alexandra Gehbauerja (RC Fitstore24 Arbö Askö).

V soboto so treningi potekali še v suhem vremenu, v noči na nedeljo pa je obilno deževje precej spremenilo kot vedno odlično pripravljeno progo.

V nedeljskih jutranjih urah so se s progo najprej spopadle najmlajše kategorije (razen kategorij pod 7 in 9 let, ki so štartale zadnje) in so imele zaradi namočenega terena krajši krog vožnje. Zaradi neizkušenosti v vožnji na mokri in blatni podlagi je bilo videti kar nekaj padcev, ki pa dobrega razpoloženja najmlajših niso ustavili.

V kategoriji do 15 let je med dečki slavil Jaka Starman (Calcit bike team), drugi je bil Jakob Klemenčič (MBK SportR.si), tretji pa Teo Pečnik (KK Ravne na Koroškem). Med deklicami je prvo mesto osvojila Ana Janežič (Energijateam.com), druga je bila njena klubska kolegica Tamara Homar, tretje mesto pa je ostalo na Hrvaškem.

V kategoriji do 13 let sta bila Slovenca na prvem in tretjem mestu. Prvi je bil Jure Rus (MBK SportR.si), tretji pa Žan Pahor (Energijateam.com). Med deklicami pa so na prvih treh mestih stale slovenske predstavnice. Prva je bila Hana Kranjec Žagar (Calcit bike team), druga je bila Daša Mlakar (MBK SportR.si) in tretja Špela Čuk (KD Sloga 1902 Idrija).

V kategoriji pod 11 let je zmagal član MBK SportR.si Tine Terpin. Na drugem mestu je dirko končal Tine Štriker (KK Ravne na Koroškem), na tretjem pa Jan Boltar (Calcit bike team). Med deklicami pa je prvo mesto osvojila Meta Janežič (Energijateam.com), druga je bila Ivana Rosa Novak in tretja Hana Gnezda (obe KD Sloga 1902 Idrija).

Za njimi so se pomerili mlajši in starejši mladinci ter mlajše in starejše mladinke, amaterji in veterani.

V kategoriji starejših mladincev je prvi Slovenec prišel na tretje mesto. David Ivartnik (Energijateam.com) je v cilj prišel dve minuti in 4 sekunde za zmagovalcem iz Rusije.

Med mlajšimi mladinci sta bila na prvih dveh mestih člana kluba MBK SportR.si Matevž Govekar in Miha Klemenčič, na tretje mesto pa se je uvrstil Anže Skok (KD Sloga 1902 Idrija).

Med starejšimi mladinkami je slavila Rusinja. Prva Slovenka je bila Eva Jagodič (Calcit bike team) na 4. mestu.  Med mlajšimi mladinkami je zmagala Vita Movrin (Energijateam.com), na tretje mesto pa se je za hrvaško tekmovalko uvrstila Nika Dečman (Calcit bike team).

V kategoriji veteranov 1 je slavil Uroš Mikelj (Calcit bike team) pred Mitjem Černetom (DEŠ FLEŠ) in Maticem Jazbecem (ŠD 2SIMPL).

V kategoriji veterani 2 je zmagal Damjan Utranker (ŠD 2SIMPL), drugi je bil Robert Blaznik (MBK SportR.si), tretjeuvrščeni pa prihaja iz Hrvaške.

V kategoriji veterani 3 je zmago odnesel Peter Vesel (KD UNI Team), drugi je bil Tine Zupan (Scott Team), tretji pa Bojan Kemperl (Calcit bike team).

Med amaterji sta bila na vrhu dva Slovenca. Prvi je bil Mohor Vrhovnik (Calcit bike team) in drugi  Jure Prešeren (KK Završnica).

Popoldan pa so se na progo podale kategorije elite v moški in ženski kategoriji ter kategorija pod 23 let. V elite moški kategoriji je svojo odlično pripravljenost pokazal Gebauer, ki si je pripeljal minuto prednosti pred drugouvrščenim Andrasom Partijem (Waberer’s evopro MTB Team) in 4 minute in 35 sekund prednosti pred tretjeuvrščenim Vincentom Sibilleom (Team Vosges VTT).

Med Slovenci je bil najhitrejši Grega Krajnc (Calcit bike team), ki je diro končal na sedmem mestu. Drugi najhitrejši je bil Krajncev klubski kolega Rok Naglič, ki je ciljno črto prečkal na devetem mestu.
»Od štarta je bil selektiven tempo, nato se je naredila skupina od tretjega do sedmega mesta, s katero sem si pomagal po ravninskih delih. Vozil sem svoj tempo, saj sem vedel, da dirka ne bo kratka. Na spustih sem se poskušal kar se da spočiti in delati čim manj napak. Zadnji krog so me spremljale tudi »bele miške«, ampak smo priborbali do 7. mesta na zame eni najtežjih dirk v sezoni. Hvala vsem navijačem ob progi za navijanje,« je dirko opisal Krajnc.

 

Med ženskami je bila najhitrejša Tina Perše (Calcit bike team). Drugo mesto je osvojila Gorana Težak (Adrenalina MTB Team), tretje pa Lejla Tanović (Salcano).

V najmlajših kategorijah pa je v kategoriji pod 9 let med dečki na najvišji stopnički stal Jaka Tominšek, drugi je bil Nik Auer (oba Calcit bike team), tretji pa je bil Lenart Dejak (Energijateam.com). Med deklicami pa je na najvišji stopnički stala Eva Terpin (MBK SportR.si), druga je bila Meta Tancik (Energijateam.com), tretja pa Ana Inkret (Calcit bike team).

Pri najmlajši kategoriji so bila prva Aljaž Boškin (KD Sloga 1902 Idrija) in Tajda Šoštarko (Calcit bike team), druga sta bila Rene Rupnik (MBK SportR.si) in Ula Ravnikar Bolčina (Calcit bike team), tretja pa Bor Križan (Energijateam.com) in Neža Utranker (ŠD 2SIMPL).

Naslednja dirka v pokalu SloXcup bo tudi  državno prvenstvo, prizorišče Kočevje.